Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bollen_boven_de_grond

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 30 juni 2022

Bollen boven de grond

Niet iedereen is gezegend met de luxe van een tuin, maar een binnenplaatsje, balkon of dakterras behoort meestal wel bij de woonruimte.

kleurrijke bloembollen

In die gevallen ben je aangewezen op beplanting in potton, kuipen, bakken, manden of zelfs in doodgewone zwarte kunststof containers.
Die laatste hebben als voordeel dat ze licht van gewicht zijn, niet kapot kunnen vriezen en dat de aarde er minder snel in uitdroogt dan in stenen potten. Wat je ook gebruikt, bijna alles kan gevuld worden met bollen en als dit op de goede manier gebeurt, heb je er in een volgend seizoen enorm veel plezier van. Overigens is het voor degenen die wél een tuin hebben ook de moeite waard om te experimenteren met bollen in potten. Er is altijd wel een strategische plek in de tuin die aangekleed kan worden met een pot met vrolijke voorjaarsbollen.

Welke pot is geschikt?

bollen in mandenBollen in potten vereisen wel einige zorg. Je kunt niet zomaar wat bollen in een pot stoppen, de pot wegzetten tot de lente en dan hoge verwachtingen hebben van het resultaat. De weg naar succes is echter vrij eenvoudig als je stap voor stap te werk gaat en zo simpel mogelijk begint.

Heel belangrijk daarbij is de keuze van de pot, die groot genoeg moet zijn want de bollen mogen niet de kans lopen om in te weinig aarde te verdrogen. Minimaal 25 cm hoog met een diameter van ook zo'n 25 cm is een mooie maat om mee te beginnen. Daarbij mogen de wanden van de pot niet te schuin weglopen, want anders staan de buitenste bollen nauwelijks in de grond. En absoluut noodzakelijk: onder in de pot moet een gat zitten zodat overtollig water weg kan lopen. Ook mag de pot tussentijds niet kapotvriezen.

Je hebt dan de keus uit kunststof potten, betonnen potten, hardhouten bakken of aardewerk potten die aan de binnenzijde bekleed worden met isolerend noppenfolie. De pot kan daardoor geen vocht meer uit de aarde opzuigen en blijft veel droger waardoor de kans op kapotvriezen minimaal is. Wat ik soms doe, is zware kunststof containers vullen met bollen en die laten zakken in stenen buitenpotten in een iets grotere maat. Dan ziet het geheel er toch aantrekkelijk uit en is de kans op kapotvriezen van de stenen pot nihil. Daarmee is fase I afgesloten en kan het echte werk beginnen....

bollen planten

Het planten van bloembollen is kinderlijk eenvoudig

 

#5650
Terug naar boven icoon