Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bolgewassen_planten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 25 januari 2022

Plant in de herfst uw voorjaarsbloeiende bolgewassen zoals narcis, krokus, narcis,...

Voorjaarsbloeiers planten

Het is een feit; om te genieten van bloeiende bloembollen - zoals tulpen, narcissen, hyacinten, krokussen en andere bloemen – moeten de bloembollen in de herfst worden geplant. Dat is het inspannende aspect, daarnaast bestaat er ook een plezierig aspect aan bloemenbollen. Er is namelijk niets makkelijker dan bloembollen te laten groeien en bloeien. Zelfs de onhandigste tuinier kan een mooie voorjaarstuin creëren met bloembollen.


Plant nu uw narcissen en andere voorjaarsbloeiende bloembollen,
 om in het voorjaar van de bloemenpracht te kunnen genieten.

Voorjaarsbloembollen moeten in de herfst worden geplant omdat ze een koude periode nodig hebben om in het voorjaar tot bloei te komen. De enige regel is dat voorjaarsbloemen voor de eerste vorst moeten worden geplant. Het is het beste de bollen zo snel mogelijk na aankoop, te planten. Als je ze nog even moet opslaan, zorg dan dat ze droog en koel (tussen de 10 en 15 graden Celsius) bewaard worden.

De selectie
Naast tulpen en narcissen, wil men vaak ook andere bijzondere Nederlandse bloembollen zoals Scilla (sterhyacint), Puschkinia (buishyacint), Muscari (blauwe druifjes), Fritillaria (keizerskroon), Allium (sieruien), Camassia  (Prairielelie) en Eremurus (naald van Cleopatra) planten.

 

Voorjaarsbloeiende bollen hebben een grote variëteit aan kleuren, hoogtes en bloeiperiodes. Laat je fantasie het werk doen. Alles wat je moet weten over het planten van bloembollen staat op de verpakking geschreven of is verkrijgbaar bij de bloembollen leverancier. Wat je moet weten is; de kleur van de bloem, in welke maand deze bloeit, hoe hoog hij groeit, in welke maand hij moet worden geplant, en hoe diep.


Verpakking met bloembollen van roze hyacinten

Door plaatjes uit te knippen uit mailorder catalogus of informatieboekjes van je locale tuincentra, kun je zittend op de bank je droomtuin al plannen.

Hier zijn wat professionele tip voor planten:

  • Plant laaggroeiende bloembollen, zoals hyacinten voor hoger bloeiende bloembollen zoals de tulp.
  • Plant alle bollen in groepen, in kleine clusters of grote bedden, één bloem alleen staat zo verloren in de tuin.
  • Plant groepen van erg vroeg bloeiende bollen, zoals krokussen in het gras om zo een ‘natuurlijke’ beeld te krijgen.

Hoe te planten?

 

Veel voorjaarsbloeiende bloembollen zullen in volle of gedeeltelijke zon willen groeien. Bloembollen groeien bijna in elke omgeving, mits deze goede afwatering heeft. Bloembollen verroten wanneer ze lang in het water staan, dus vermijdt omgevingen die veel overstromen, zoals de voet van heuvels of onder de afwatering.


Een hyacintenbol in de plantput, klaar om met aarde te worden afgedicht.

Kies een plantplek:

 

  • Graaf of een gat voor bedbeplanting of individuele gaten voor individuele beplanting van bollen of kleinere clusters. Om te zien hoe diep je moet planten, beschouw dan de grootte van de bol. Grote bollen (5 cm en groter) worden vaak 15 cm diep geplant; kleinere bollen (2,5 cm) worden 7 tot 10 cm diep geplant.
  • Open de grond een beetje en verwijder onkruid en kleine steentjes. Mix een beetje natte turf om de grond beter te draineren. Plaats –niet duwen- de bollen zachtjes in de grond met de puntige kan boven. Zet grote bollen, 7 tot 20 cm uit elkaar en kleine bollen 3 tot 7 cm. Eigenlijk kan er niets fout gaan want zelfs onderste boven komen bollen nog boven de grond.
  • Bedek de bollen met aarde en water, wanneer de grond nog niet nat is.
  • Niets is zo makkelijk! Door je aan de regels te houden wordt je tuin de mooiste van de buurt. Het komt allemaal hier op neer: koop bollen, zet ze in de tuin, en droom van een mooi voorjaar tot de bloembollen uitkomen.

 

#1222

Bron: IBC