Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/boeketten_uit_eigen_border

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 27 oktober 2021

Bloemen plukken uit de bloemenborder

Boeketten uit eigen border maken
Boeketten uit eigen border maken

Pluk eens wat bloemen uit je tuin en zet ze in een vaasje. Dat is dé manier om de natuur in huis te halen. En je wordt er ook nog eens heel blij van!

Een tuin vol bloemen is heerlijk om naar te kijken. Al die kleuren en vormen... De tuin krijgt nog een extra dimensie als je de bloemen ook plukt. Wanneer je met je bloemenschaar langs de borders loopt, beleef en bekijk je de tuin op een heel andere manier. Neem ik die prachtige roze Phlox mee naar huis of pluk ik die felblauwe Delphinium? Of allebei?

prachtige roze Phlox
prachtige roze Phlox
felblauwe Delphinium
felblauwe Delphinium

Plukken maar!
De beste tijd om bloemen te plukken is ’s morgens vroeg, maar ’s avonds kan ook. Pluk in ieder geval geen bloemen in de brandende zon, want dan gaan ze snel slap hangen. Verder is het belangrijk om schoon en scherp gereedschap te gebruiken, zoals een snoeischaar of een mesje. Daarmee voorkom je beschadigingen aan de stelen.
Pluk her en der wat bloemen weg (en niet op één plek heel veel). Dan zie je nauwelijks dat er bloemen uit de border zijn verdwenen. Bloemen die nog in de knop zitten maar al wel wat kleur laten zien, zijn geschikt voor een tuinboeket. Knip of snij – als het kan – boven jonge scheuten. Vaak groeien die weer uit tot nieuwe bloemen.

Meteen in een emmer
Haal de onderste bladeren weg en zet de bloemen meteen in een schone emmer met lauw water en snijbloemenvoedsel. Zet ze een paar uur (of liever nog een hele dag of nacht) op een koele plaats, zodat de stengels zich goed vol kunnen zuigen. Daarna kun je ze verwerken. Dan wel even opnieuw schuin afsnijden.

Coreopsis (meisjesogen)
Coreopsis (meisjesogen)

Hoe maak ik een mooi tuinboeket?
Veel bloemen geplukt? Maak dan een echt tuinboeket voor op de (buiten)tafel of om cadeau te geven. Voor een veldachtig tuinboeket is de korensschooftechniek heel geschikt. Begin met een stevige bloem in je linkerhand. Leg vervolgens de tweede bloem er links voor langs, zodat de stelen elkaar kruisen. Leg de volgende bloemen er op dezelfde manier op, terwijl je het boeket telkens een beetje draait. De bloemen komen daardoor als een korenschoof tegen elkaar te liggen. Bind het boeket bijeen met een stukje touw en zet het in een schone vaas met water en snijbloemenvoedsel.

Schoonheid
Een tuinboeket is prachtig, maar een paar tuinbloemen in losse vaasjes bij elkaar is minstens net zo mooi. De schoonheid van elke bloem komt op die manier goed tot zijn recht. Ook kun je enkele bloemhoofdjes laten drijven in een schaal met een laagje water (handig als je per ongeluk wat te korte bloemen hebt geknipt!). Laat je vooral leiden door wat je mooi vindt en experimenteer met kleurencombinaties. Zo ontstaan de mooiste tuincreaties!

INSPIRATIE

Vrolijk veldboeket
Bij een bont boeket maakt het eigenlijk niet uit welke bloemen je precies kiest. Door veel vrolijke kleuren en vormen te combineren krijgt het boeket een nonchalante, feestelijke uitstraling. Op en top zomer! Zet het boeket in een glazen vaas, zodat alle aandacht naar de bloemen gaat.

Bloemen uit de tuin:
Alchemilla (vrouwenmantel)
Coreopsis (meisjesogen)
Cosmos (cosmea)
Lythrum (kattenstaart)
Persicaria (duizendknoop)
Phlox (vlambloem)
Verbena (ijzerhard)

                                                        
Romantische verzameling
Zet wat witte vaasjes bij elkaar op een schotel. Pluk de mooiste tuinbloemen en zet ze in de vaasjes. Zo makkelijk (en mooi) is het om de natuur in huis te halen!

Astrantia (Zeeuws knoopje)
Astrantia (Zeeuws knoopje)
Paeonia (pioenroos)
Paeonia (pioenroos)

Bloemen uit de tuin:
Astrantia (Zeeuws knoopje)
Gaura (prachtkaars)
Paeonia (pioenroos)

#2914

Bron: PPH - Plant Publicity Holland