Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bodemverbeteraar_en_meststoffen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 9 december 2021

Gebruik van bodemverbeteraar en meststoffen

Als je eens een kijkje neemt op onze webshop onder de rubriek meststoffen dan kom je meer dan 150 verschillende producten tegen. Aangezien november de maand bij uitstek is om vaste planten, bomen, haagplanten en andere te planten gaan we toch even aandacht besteden aan het gebruik van een bodemverbeteraar en het bemesten bij aanplantingen.

Wat doet een bodemverbeteraar?

inmegen van bodemverbeteraarEen bodemverbeteraar gaat de grondstructuur gaan verbeteren waardoor de plant zich beter kan inwortelen. Losse zandgrond gaat iets zwaarder worden, kleigrond daarentegen wat losser van structuur.

Hoe gebruiken: De 1/1 regel is hier van toepassing. Meng 1 volume grond met hetzelfde volume bodemverbeteraar. Deze ideale mengeling kan je gebruiken om je plantgat opnieuw op te vullen. Indien men een plant in 100% bodemverbeteraar plant, loopt men het risico op verbranding van de wortels. Altijd mengen met de bestaande grond dus.

Bodemverbeteraars zijn bvb je eigen compost, maar je kan een grondverbeteraar ook kopen in onze webshop voor algemene aanplantingen en voor specifiek in de . Bij nieuwe aanplantingen raden wij toch gebruik van deze gecontroleerde bodemverbeteraars aan, die ook een meststof bevatten voor de eerste 3 maanden.

En potgrond?

Potgrond heeft als doel om de ideale bodem te creëren om de plant rechtstreeks in te planten. Een soort kant-en klaar formule dus. Dit terwijl men een bodemverbeteraar altijd moet mengen met de bestaande grond om de bestaande grondkwaliteit te verbeteren. 

Potgrond gebruik je dus vooral om planten in een grotere pot te verplanten (vandaar de naam), bodemverbeteraar voor gebruik in de volle grond.

En moet er dan nog bemest worden?

Bemesten doe je met een specifieke meststof en dit geeft eigenlijk de plant alle voedingsstoffen die ze nodig heeft voor de eerste 100 dagen. 

Gebruik je potgrond, dan zitten hier meestal reeds meststoffen in verwerkt (enkel in de kwalitatieve soorten). Hier is bijbemesten bij aanplanting dus eigenlijk niet nodig.

Gebruik je een bodemverbeteraar dan is bijbemesten wel aangewezen. De bodemverbeteraar gaat namelijk je grondstructuur verbeteren, de meststof geeft je plant dan de weer de nodige voedingsstoffen. De combinatie van de 2 geeft je plant de ideale start.

Gebruik je een gecontroleerde bodemverbeteraar dan dien je altijd goed te kijken indien deze reeds een meststof bevat. Bij kwalitatieve merken is dit meestal al ingewerkt, maar bij goedkopere witte producten niet (vandaar het prijsverschil).

Welke meststoffen kan je gebruiken?

Veel gebruikt is stalmest of gedroogde koemestkorrels. Deze verbeteren eigenlijk vooral de bodem, maar gaat de plant slechts gering voeden. Daarvoor is de voedende waarde van koemestkorrels te laag. Wij raden dit vooral aan in bodems die arm zijn aan organisch materiaal om zo de structuur van de bodem te verbeteren. Bijvoorbeeld bij aanplantingen op grond waar jaren enkel onkruid gegroeid heeft…

Beter is eigenlijk om een samengestelde meststof te gebruiken. Een organisch samengestelde meststof heeft als voordeel dat het de bodemstructuur eveneens verbetert door het hoge gehalte aan organisch materiaal EN dat de voedingsstoffen aanwezig blijven in de bodem tot dat de plant deze nodig heeft. Deze kan je ook verkrijgen specifiek voor bemesting van bepaalde planten zoals rozen, buxus, of voor gebruik in de bvb.

Samengestelde meststoffen bestaan uit een combinatie van:

  • Stikstof N: Versnelt de groei. Er zit veel stikstof in bvb vogelmest en bloedmeel. Opgelet: te veel stikstof kan de plant/wortels verbranden. Het is eigenlijk beter om een constant stikstofpercentage in de grond na te streven.
  • Fosfor P: Zorgt voor een goede ontwikkeling van het wortelgestel (ondergronds).
  • Kalium K: Zorgt voor een stevige plant en vrucht. In de moestuin zijn vruchthoudende planten ook erg gebaad bij een extra dosis kalium (ook voor de smaakontwikkeling). Smeerwortel toevoegen (aan je compost) verhoogd ook je kaliumpercentage op natuurlijke wijze.
  • Optioneel ook magnesium Mg: Te weinig magnesium zorgt voor bvb gele vlekken op de plant.

Tot slot zijn er ook enkelvoudige/klassieke meststoffen. Deze worden meer als bijbemesting gebruikt. D.w.z. samen met gebruik van een samengestelde meststof. 

Hieronder een overzicht van de meest bekende:

  • Beendermeel: Zorgt specifiek voor een goede beworteling van je plant. Dit heeft dus vooral nut als bijmesting bij aanplantingen.
  • Bloedmeel: Zorgt voor een betere groei en gaat vooral bij buxus en taxus gebruikt worden om gele bladeren te vermijden.
  • Hoornmeel: Gaat zeer traag stikstof aan de plant geven en wordt vooral bij meerjarige planten gebruikt of bij boomkwekerijgewassen.
  • Vinasse-extract: zorgt voor een betere bloei en vruchtrijping. Deze meststof wordt vooral bijgestrooid bij het openen van de bloemen of start van de vruchtzetting (tomaten, kleinfruit, …).
#5233

Auteur: Steven