Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bloemstuk_kerstboom


https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 19 mei 2022

Een moderne kerstboom knutselen; een decoratief kerststuk voor in de huiskamer

Modern kerstboompje

 

Materiaal

 • Een driehoek voor de kerstboom uit multiplexplaat van ± 60 cm hoog en 28 cm aan de basis onderaan

 • Grijs steekschuim

 • Etalagespelden

 • Een schilderijhaakje

 • Abeelblad

 • Een brochettestokje

 • Fijn wikkeldraad

 • Aspidistrabladeren (of andere bladmateriaal)

 • Parels of kleine kerstballen

 • Sierdraad (hier grijs) of aluminiumdraad

 • Sterretjes (eventueel in was)

 

Indien het boompje voor in huis is, kun je ook je vorm uit piepschuim snijden; maar als het stuk voor buiten is, werk je best op een plank om wegwaaien te voorkomen.

 

Werkwijze

 

Achteraan de plank breng je eerst het schilderijhaakje aan (als je een piepschuimvorm neemt kun je dat met lijmpistool van Oasis, deze doet piepschuim niet smelten aangezien het voor lage temperatuur is)

Het grijze steekschuim in schijven snijden met een hoogte van 2 a 2,5 cm en maak dat je volledige plank bedekt is. Lijm dit met lijmpistool over de ganse plank (zo is de voorkant besteekbaar) Het voorzicht van je boompje bestaat uit grijs steekschuim.

 

Voor de top van de boom leg je een stuk blad van links naar rechts over de zijkant gespannen en plooit het zodanig dat het de vorm van je boompje krijgt. Zet vast met spelden in het steekschuim en met lijm op de plank. De Aspidistrabladeren worden in de lengte in twee gesneden en de nerven er uit gehaald, dat kun je mooist met een breekmes. De helften worden dwars over het kerstboompje gespannen. Zorg er voor dat je vorm op alle plaatsen mooi bedekt is. Breng telkens een andere bladhelft dakpansgewijze aan zo dat je horizontale lijnen bekomt, maar zorgt er voor dat je de (rechte) snijkant zichtbaar houdt en dat je ook voldoende overlapt omdat het blad door het indrogen krimpt . Het blad wordt op verschillende plaatsen met etalagespelden vastgezet. Werk ook bij elke laag de zijkanten mooi af. Indien je op een plank werkt, moet je het blad op de achterkant met koudlijm aan je plank bevestigen en goed aandrukken tot het plat is en blijft kleven.


foto1

 

Als je bladapplicatie klaar is, neem je een iet wat dikkere sierdraad of aluminiumdraad en bevestig drie draden met een nietjesmachine achteraan op de plank (foto 1), of zet ze is het steekschuim vast met krammen. Je rolt kleine Abeelbladeren of van zilverlinde of een ander grijs blad op . Je neemt hiervoor een brochettestokje en begint te rollen aan de punt van het blad en laat het steeltje er mooi uitsteken.

 

Neem je wikkeldraad en gaat er een 3-tal maal rond.

 

Geef dan een dubbele draaiende beweging zodat het blad goed vast zit.
Haal je brochettestokje er uit.


 

Doe dit met nog andere bladeren met een afstand van 4 a 5 cm tussen elk blad en zet je slingers aan de achterkant vast door je ijzerdraad aan de dikkere sierdraad te bevestigen. (dit kan je zien op foto 1)

Bevestig op fijne ijzerdraad een aantal parels en sterretjes; verdeel beiden goed over de volledige breedte en geef telkens een knik of draai even aan zodat de parels niet verschuiven.

 

Geniet van het geheel

 

Variatie.

Je kunt zo een boompje ook met ander blad appliceren (laurier, Elaeagnus, Skimmia, ……..)

Je kunt gelijk welk type versiering aanbrengen. Wil je je boompje modern houden, zorg er dan voor dat je de versiering niet te groot maakt.

Ipv bladslingers en sierdraden  kun je ook een paar mooie (bemoste) takjes op je boompje bevestigen en daar kerstballetjes op steken of safaribollekes,…

 

Als je blad ingedroogd is, geen probleem je kunt het volgend jaar nog eens gebruiken als je er poedersneeuw op verstuift.

'Veel succes,

#423

Auteur: Frone

Terug naar boven icoon