Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bloemschikken_structuur


https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 19 mei 2022

Bloemschikken: maken van een structuurschikking in lijnen en vlakken.

bloemschikken: Structuurschikking in lijnen en vlakken

Kijkend in de tuin of bij een wandeling ontdekken we duizend en één bloemen, planten, vruchten, bladeren, in alle mogelijke vormen en kleuren. Al deze plantenonderdelen hebben elk hun eigen specifieke vorm, met deze materialen in vlakken en lijnen geschikt bekomen we een apart en decoratief geheel. Ieder seizoen is er wel iets te vinden dat kan dienen als onderdeel voor onze structuurschikking. De keuze van materialen kan soms een wondermooi contrast geven, zowel in kleur als vorm, ingedroogd misstaat dit bloemstuk ook niet (voor indrogen is de keuze van de materialen belangrijk: niet iedere bloem, blad of vrucht kan hiervoor gebruikt worden)!

Deze schikking kan sober en met weinig dure materialen door elk van ons uitgevoerd worden mits de nodige inspiratie en ietwat creativiteit. Bij een structuurschikking kunnen we onze eigen stempel drukken qua kleur en contrast!

Bloemschikmaterialen voor het maken van de structuurschikking:

Niet plantaardig materiaal :

  • Een vierkantig of rechthoekig bakje - niet te hoog(koekendoos, mandje, houten bakje,...) en een rechthoekig blok oasis.
  • Snoeischaar, mes, schaar

Opgelet: groen steekschuim kan maar éénmaal gebruikt worden voor verse bloemen
Plastiekfolie, tandenstokers (dit laatste om vruchten of bessen op te prikken zodat ze op dezelfde hoogte staan van het andere materiaal)

Plantaardig materiaal:

  • Bladeren en stengels in verschillende kleuren en vormen: stengels van rabarber, polygonum of maïs, berenklauw, toefjes Hebe in soorten
  • Bloemen in verschillende kleuren en vormen: Chrysant, trosanjer, roos, Centranthus, kuiflavendel
  • Vruchten – bessen in verschillende kleuren en vormen: Hypericum, rozenbottels, denappels van lork

UITWERKING
Laat het steekschuim water opzuigen tot het volledig verzadigd is. Steekschuim mag nooit natgemaakt worden door onderdompeling of door het onder de kraan te houden. Zo krijg je binnenin immers een droge luchtbel en is het steekschuim vanbinnen nog droog waardoor bloemen en planten geen vocht kunnen opnemen. Leg het steekschuim gewoon bovenop water in een emmer of een wasbak.

Bekleed het bakje met plastiekfolie om uitlekken van water uit het steekschuim te voorkomen. Snij nu het steekschuim zodanig dat het bakje gevuld is en het steekschuim niet over de rand uitsteekt. Snij het overtollig plastiekfolie weg zodanig dat het onzichtbaar op zijn plaats zit

Plaats de Polygonumstengels op het steekschuim om zo lijnen en vlakken in het bloemstuk aan te duiden. Polygonum kan op verschillende manieren verwerkt worden, liggend (één lange steel) of afgesneden op een lengte van 5 cm, men plaats de Polygonum met de holle kant naar boven, dicht tegen elkaar. Polygonum oogt apart in onze structuurschikking.

Snij iedere bloem, stengel of vrucht met een scherp mes op dezelfde lengte (circa 5 cm). Vul de verschillende vlakken op (opgelet: per vlak of lijn steeds dezelfde kleur en hetzelfde materiaal gebruiken) met het voorziene plantenmateriaal, soort per soort, verschillende structuren of vormen, dit in lijnen en vlakken aansluitend aan elkaar

Wanneer ons bakje opgevuld is, kijk dan nog even na of geen open plekjes te zien zijn, alles moet zeer dicht aansluiten , steekschuim of plastiek mag niet zichtbaar zijn, dit kunnen we camoufleren door gebruikt te maken van wat mos of blad.

Om langer plezier te hebben van ons bloemstuk kunnen we het regelmatig wat water bijgeven. Een structuurschikking komt het best tot zijn recht op lage tafels, zoals salontafeltje of bijzettafeltje, maar kan ook als grafversiering gebruikt worden.

#191Wilfried Van Hecke

Auteur: Wilfried Van Hecke

Terug naar boven icoon