Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bloemschikken_paaskrans

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 5 december 2020

Paaskrans maken voor aan de deur

bloemschikken thema Pasen:

maken van een paaskrans
 

BASISGEDACHTE

Een explosie van kleuren in de natuur, de eerste warme zonnestralen, we voelen en zien: het is lente! Nog even en het is Pasen en … horen daar geen paasklokken bij … ontluikend groen … fijne gele bloesems … en gele bloemen. Zoveel licht, zoveel kleuren: het maakt een mens warempel vrolijk! 

Als ode en welkom aan de lente en onze gasten kunnen we  onze deur versieren met een paaskrans, net als de kerstkrans symbool van oneindigheid en het terugkeren van de seizoenen. Tevens een welkom voor allen die ons in deze paastijd een bezoekje brengen. We kunnen de krans versieren met wat mos, Buxus (Palmzondag), een nestje, enkele vogeltjes, eierschalen en met een bloempot die we op zijn kop zetten bootsten we de paasklok na. Nieuwsgierig?

BENODIGDHEDEN
Niet plantaardig materiaal

  • Een stuk droog steekschuim

  • anchortape

  • snoeischaar, enkele satéstokjes, krammen

  •  wikkeldraad

  • bloempotje, kunstei, kunstvogeltje

 

Plantaardig materiaal

    • Strokrans – raffia

 Mos

 

  • Buxus

  • Takjes brem, treurwilg, berk voor het nest.

 

 

UITWERKING

Neem een strokrans van minimum 30 cm doorsnede. Draai rond de krans groen waterbestendig lint en zet vast met een kram.

Bekleedt de helft van de krans met mos door middel van wikkeldraad. Maak voldoende dik later kan het afgewerkt worden met het bloempotje.

 

 

De andere helft van de krans dakpansgewijs besteken met Buxus door middel van krammen of wikkeldraad. Begin opzij en ga zo naar beneden langs de ene helft van de krans .

Doe nu hetzelfde met de andere helft. Neem liefst vertakte buxustakjes om de krans volumineuzer te maken.

 

Snij een stuk droog steekschuim (grijze oasis sec). Hol het blokje uit en plaats het op de krans. Zet het vast met anchortape of met satéstokken.

Steek korte buxustakjes in de oasis zodat het steekschuim onzichtbaar is.


Maak van de bremtakjes een nestje en bindt het vast met een wikkeldraad.

Plaats het nestje bovenaan op het steekschuim en zet vast met satéstokjes. Werk af met raffia of sisal en geef een vogeltje of kuikentje een ereplaatsje bij het nest (vastzetten met stokje!). Enkele pluimpjes maken de krans nog mooier .

 


De paasklok kunnen we maken met een bloempotje. Door het gat onderin de bloempot wordt een draad getrokken, aan het uiteinde ervan bengelt een geel eitje (klepel!). Bindt het geheel vast aan de krans met wikkeldraad.

Bovenaan de krans een band van raffialint binden, eventueel kan ook een strik gemaakt worden.

Kan ook vervangen worden door een strik van dik, geel lint. Hier en daar kan men de krans ook versieren met eierschalen aangebracht met een lijmpistool.

De bijzondere aantrekkingskracht van dit seizoen, niet in woorden te vatten, de uitstraling van het moment, nostalgisch: de klokken uit Rome, de chocoladen eitjes, de zoektocht er naar en het vinden van: het charisma van Pasen. Trouw aan onze jeugdherinneringen belonen we met deze deurkrans!

#181

Auteur: Wilfried Van Hecke