Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bloemschikken_kerststuk


https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 19 mei 2022

Modern kerststuk maken met verschillende oude technieken

bloemschikken thema: kerst
modern kerststuk met oude technieken

BASISGEDACHTE:
Meerdere technieken en de manier waarop we ze verwerken (lineair) zullen  een mooie compositie met een eigentijds resultaat,   passend bij de sfeer van het moment – oogstrelend en warm -  tevoorschijn toveren,  er wordt  gebruik gemaakt van oude  technieken : vlechten en rijgen. De vuurkleuren ( rood , geel , goud) samen met het groen en het grijs (sneeuw) typeren de tijd van het jaar,  oud en nieuw verweven tot een nieuwe dimensie resulterend in een prachtig kerstbloemstuk!
 

BENODIGHEDEN:

Niet plantaardig materiaal

  • brede, hoge vaas
  • steekschuim (groene en grijze oasis sec)
  • pookdraad – wikkeldraad
  • mes – snoeischaar


 

Plantaardig materiaal

  • zeven dunne, lange en rechte takken van wilg

  • bladeren van palmlelie (yucca) of blad van Thypha (lisdodde)

  • 4 tot 5 kleine “rode” appeltjes

  • basisgroen: coniferen, klimop (Hedera), Viburnumtinus (ook Kochia, rozenbottels,…)

  • drie grote of vier kleine Gerbera’s (rood)    


 

HOE GAAN WE TE WERK ?

1.    Binnenkant van de vaas bekleden met plastiekfolie, eerst een stuk grijze oasis sec onderaan plaatsen en daarboven  groene oasis (met water verzadigd), deze laatste boven op de oasis sec plaatsen  gelijk met de rand van de vaas.

 


 

2.    Takken achteraan plaatsen op één lijn (goed vaststeken doorheen  groene oasis en  oasis sec). Steeds de takken onpaar steken (aantal takken afhankelijk van de grootte van de vaas :  5- 7– 9 -…), dikste takken aan de zijkant.

 


 

3.    De bladeren van de palmlelie (Yucca) worden tussen de takken gevlochten, te beginnen onderaan met de kortste en afwisselend geschrankt.

4.    De uiteinden van de bladeren worden naar achteren geplooid, bijgesneden enachteraan geklemd tussen een tak.We gebruiken hier 8 – 10 bladeren afhankelijk van de grootte van het bloemstuk en de dikte van de bladeren.


 

5.    De appeltjes doorheen het klokhuis rijgen d.m.v. een dikke pookdraad (0,9 mm), ofwel op sierdraad met een stopnaald  (rijgtechniek).


 

6.    De draad met de geregen appeltjes met een kram vaststeken in de oasis. Hierdoor zullen de appeltjes mooi langs de zijkant van de vaasnaar beneden hangen. (draai ze wel zoveel mogelijk met de rode kleur naar buiten).


 

7.    De omtrek van een bol zoveel mogelijk trachten te benaderen met het vlechten van  een vijftal gelijke takjes (dus cirkelvormig) en vastbinden met sierdraad (kan evt. ook vervangen worden door grote kerstbal).

8.    De bolvorm bereiken kan door de ronde cirkels  in en met elkaar te verbinden (bol) en vast te maken. Deze vormen dan de stevige basis om verder kleine soepele takken doorheen te vlechten (vlechtbol). Nog even bespuiten met goudverf (Kerstmis!).  Rode takken van Cornus kunnen ook gebruikt worden, deze hoeven niet bespoten te worden .


 

9.    Gerbera’s versterken met draad, daarna harmonisch op één lijn plaatsen, wel aan de overkant van de geregen appeltjes.


 

10.  De grijze Kochia doet ons met enige fantasie denken aan een  besneeuwde kerstboom. We plaatsen deze dan ook naast de Gerbera’s.


 

11.  Afwerken met basisgroen, bessen en bloemen tot er geen steekschuim meer zichtbaar  is  en de gevlochten “kerst”bol  plaatsen tussen Gerbera’s en Kochia. Naar eigen smaak nog wat kerstversiering toevoegen, maar … eenvoud siert.

 

TIP:  ook bij andere gelegenheden (Valentijn, Pasen …) is deze creatie het proberen waard, enkel de kerstbol vervangen door een leuk geschenkje voor Valentijn of een paasnestje, de appeltjes vervangen door een rijgsnoer van hartjes, rode pepertjes of paaseitjes, de rode Gerbera’s worden gele of zonnebloemen,...
Heb jezelf tips laat het zeker niet na ze me te laten weten want…nieuwe ideeën inspireren !

De Hofmeesters wensen U en uw familie een fijne eindejaarsperiode en een creatief nieuw jaar !!!


 

 

#164Wilfried Van Hecke

Auteur: Wilfried Van Hecke

Terug naar boven icoon