Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bloemschikken_kerstmis


https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 20 mei 2022

Kerststuk zelf maken volgens verticale schikking

BASISGEDACHTE
Dit kerststukmet verticale schikking kan in principe ook gebruikt of toegepast worden bij een ander seizoen, namelijk de herfst, weliswaar met andere benodigdheden.
Hier is de verticale schikking toegepast op kerstmis. Het kerststuk kan dienst doen als versiering in de inkomhal, op een laag tafeltje, op de wandkast. Het kerststuk kan zelfs buiten staan als blikvanger. De hoogte van het stuk is ongeveer 1 m en de breedte max. 25 cm. De hoofdlijnen lopen verticaal, het hart van de versiering zit onderaan de pot. Met Kerstmis kunnen we rode tinten gebruiken en groene, deze laatste symboliseren het eeuwige leven. Een tikkeltje glitter of goud wordt er ook aan toegevoegd. Men kan uiteraard dure materialen verwerken maar bij deze schikking gebruiken we natuurlijke, goedkopere materialen.
Niet plantaardig materiaal
 • een rechthoekige pot; hier rood geschilderd en met spons en witte verf geverfd.
 • Snoeischaar, mes, sierijzerdraad; koper- of groenkleurig, kniptang.
 • Spuitbus met verf; rood en goudkleurig
 • Groen steunstokje of bamboestokje, oasis (facultatief: plastiekfolie)

  Plantaardig materiaal
 • een zevental wissen of takken van een andere soort, liefst zo recht mogelijk. Cornustakken of takken van Es zaailingen zijn mogelijk.
 • Kerstsparrengroen of coniferengroen, bijvoorbeeld van Thuya of Thujopsis
 • Skimmia japonica 'Rubella' bloeiwijze
 • Drie kleine pompoentjes en polygoniumtakken (bruin)
 • gedroogde hortensiabloemen: fijn bijv. van Hydrangea arborescens 'Annabelle'

  Deze benodigdheden zijn te koop in tuincentra. Het plantaardig materiaal is gemakkelijk, geheel of gedeeltelijk te vinden in eigen tuin.

 

UITWERKING

Vooraf kunnen de pompoentjes worden roodgeverfd, gedroogd. Ook de hortensiabloem krijgt een goudlaagje. De pompoentjes dienen boven en onderaan doorboord te worden en eventueel al op het groene steunstokje gestoken te worden. Eerst wordt er onderaan een hol polygoniumstokje gestoken, dan weer een pompoentje, dan weer een iets kleiner polygoniumstokje enzovoort.

Eerst nemen we de oasis en snijden we deze op maat een beetje schuin af. Leg de oasis in een emmer, laat deze voltrekken en ook uitlekken. Schuif de oasisblok in de pot en laat deze 1 à 2 cm. boven de rand uitsteken.

Plaats zeven wissen aan de buitenkant van de oasis, zorg ervoor dat de wissen ietwat naar buiten leunen, maar toch ongeveer recht zitten. Plaats in het midden de "pompoensaté" en druk deze wat in de oasis, zodat het geheel wat meer steun heeft.

Om het verticale te benadrukken kan je achteraan drie rode Cornustakken en drie Cornus sanguinea 'Winter beauty' - takken plaatsen, ongeveer tot in het midden van het kerststuk.

Onderaan plaatsen we nu de Skimmiabloemen met daarachter het coniferengroen, wat tussen de takken gevlochten. Let erop dat het groen niet te ver naar buiten komt, anders verliezen we het verticale effect.

Als afsluiter neem je een fijn ijzerdraadje op kleur en maak je deze onderaan vast aan de eerste wis. Spiraalsgewijze de ijzerdraad naar omhoog vlechten, telkens tweemaal rond elke wis draaiend. De wissen worden op deze wijze wat naar binnen "getrokken" en krijgen hun definitieve verticale stand.

Dit kerststukje is eigenlijk heel eenvoudig, maar vanwege de kleuren toch opvallend. Het groen en de andere benodigdheden gaan zeker drie tot vier weken mee. Een ideale blikvanger voor bij de komende kerst- en nieuwjaarsfeesten!

Alvast een zalig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar toegewenst!!!

#171Piet Van den Broecke

Auteur: Piet Van den Broecke

Terug naar boven icoon