Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bloemschikken_kerstboom


https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 19 mei 2022

Bloemschikken: Maken van een decoratieve kerstboom

Maken van een kerstboom
Een zelfgemaakte kerstboom met natuurlijke versieringen

BASISGEDACHTE
De jaarlijkse zoektocht naar een passende kerstboom – niet te groot, niet te klein, voldoende recht- kijk je er ook tegen op ? Waarom maak je hem niet eens een keertje zelf ? Graag help ik hierbij ! Deze boom hoeft niet veel te kosten, met natuurgeplukte materialen in vele kleuren en vormen of met zelf gemaakte versierselen en natuurlijk met veel liefde zal het aardig lukken : een kerstboom naar uw hart, symbolisch op weg naar vrede voor allen !

Oorspronkelijk was het ritueel van de kerstboom heidens, symbool van vruchtbaarheid, nieuw leven. Pas in de 4e eeuw werd het heidense « feest van het licht » versmolten met het christelijke «feest van de vrede ». In de 11e eeuw ging men de boom versieren met natuurlijke recipiënten o.a. rode appeltjes .

Heden ten dage zien we de kerstboom opduiken in alle vormen en kleuren : kitscherig, sober, smaakvol, overdadig ….. volgens eigen smaak met de nodige attributen zorgt hij voor chemie tussen hem en u !

Als basis voor de te maken boom nemen we een oasiskegel die we gaan besteken met kleine toefjes sparrengroen, waarna we hem verder versieren met natuurlijke materialen. Deze boom blijft zeer lang mooi (maandenlang … niet echt nodig natuurlijk).

UITWERKING:


BENODIGDHEDEN

Niet plantaardig materiaal

  • een bloempot of sierpot

  • snoeischaar , scherp mes

  • kegel in groen steekschuim, een blok droog steekschuim (oasis sec) prikkers,

  • tandenstokers , floristendraad , …

 

 

Plantaardig materiaal

 

  • Bessen en vruchten : rode sierappeltjes, rozenbottels, kastanjes (al of niet geverfd)

  • Groen : diverse soorten sparrengroen ( best is van dwergconiferen) in verschillende keuren,Skimmia , Buxus , Lavendel , ….

  • siergrasstengels in busseltjes gebonden ,…

  • eventueel vlas of sisal voor een winters tintje

 


 

UITWERKING

Vul de vaas met droge oasis of steekschuim gelijk met de rand van de pot. Laat de oasiskegel water opzuigen tot verzadiging, dit kan op volgende wijze : plaats de kegel langzaam in een diepe emmer water zodat hij langzaam het water opzuigt. 

Opgelet : de diameter van de vaasopening mag niet groter zijn dan deze van de onderkant van de kegel.
 

Steek in de droge oasis enkele stokjes en zet de verzadigde groene kegel erbovenop, zo zijn beiden vastgeprikt aan elkaar (stevigheid).


 

 

Neem kleine toefjes sparrengroen van 4 à 8 cm en snij ze scherp af. Steek soort per soort gelijke toefjes in de kegel en dit op regelmatige basis. Eerst nemen we de breedste soort (vb Picea conica) De langste takjes onderaan en de smalste bovenaan de kegel.

Steek op dezelfde manier, vooral verspreid de volgende sparrensoort ( andere kleur, vorm). Op de foto : Picea pungens glauca.

Plaats de rest van het sparrengroen soort per soort en nog altijd met regelmatige afstand tot wanneer de kegel volledig volzit en geen oasis meer te zien is. De soorten die ik hier gebruikt heb zijn :

Chamaecyparis obtusa nana gracilis , Juniperus Bleu carpet , Juniperus pfitzeriana aurea , Taxus fastigiata ,…

Het leukste moment is nu aangebroken : het versieren .

Gebruik alleen versiering uit de natuur : sierappeltjes, rozenbottels, kastanjes, pakjes, busseltjes…die we ook op dezelfde regelmatige afstand tussen het sparrengroen steken.

Tip : Steek kastanjes op een prikker of tandenstoker en verf ze in glanzende, rode verf. Laat enkele dagen drogen . Ongeverfde kunnen natuurlijk ook !

De pakjes of busseltjes maken we met gedroogde siergrasstengels die we met een elastiekje samenbinden en mooi op lengte knippen. Moffel het elastiekje weg met gouddraad en steek een prikker overlangs in het busseltje.

  

Zo nu is de kerstboom volledig af. 
Wenst u de kerstboom nog een extra winters tintje te geven kan men hem bekleden door vlas- of sisalstrooisel op de boom te leggen.

Met deze kerstboom als symbolische afsluiter van het jaar wensen de tuinadvies-redactie en ikzelf dat de komende « binnenblijf-dagen » voor u allen een echt feest mogen zijn, met veel rust en ontspanning, en voor degenen onder ons die het misschien een tikkeltje moeilijk hebben: sterkte en begrip.

#166Wilfried Van Hecke

Auteur: Wilfried Van Hecke

Terug naar boven icoon