Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bloemschikken_freesia

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 24 juli 2021

Bloemstukjes maken met freesia's: verschillende voorbeelden met uitleg

Freesia MaXiMa(al)®: spannend, kleurrijk & veelzijdig!

Hip, eigentijds & maximale klasse met freesia's 

Extra lange stelen en vollere bloemen maken van de Freesia MaXiMa(al)® een echte topper! Sierlijk de hoogte in, opvallend gevlochten in een schaal of ingestoken in een gemengd boeket: de vele manieren waarop freesia’s gebruikt kunnen worden, sluiten uitstekend aan bij de wensen van de bloemist van nu.   

Naast vertrouwde kwaliteiten als een heerlijke geur en uithoudingsvermogen heeft deze snijbloem namelijk veel te bieden als het aankomt op bloemschikken. Met name de Freesia MaXiMa(al)® is heel speciaal: deze heeft langere en sterkere stelen van minimaal 50 centimeter lengte en een gewicht van minimaal 15 gram. Die extra lengte maakt het gebruik in gemengde en monoboeketten eenvoudiger; de vollere bloemschermen bieden daarnaast ongekende kansen voor bijzondere arrangementen. De bloemen zijn verkrijgbaar in steeds meer kleuren – zelfs al in een soort krijtstreepje – waardoor freesia maximaal inzetbaar is. 

Max gaat voor MaXiMa(al)® 
Als arrangeur hoort Max van de Sluis tot de internationale top. Hij won een reeks prestigieuze prijzen, publiceert regelmatig over bloementrends en wordt door het Bloemenbureau Holland ingeschakeld om trends en technieken wereldwijd te demonstreren. Max is gek op Freesia’s: “Het zijn veelzijdige bloemen in het algemeen; de Freesia MaXiMa(al)® is een echte favoriet van me. Een mooie vrouwelijke snijbloem met een enorme uitstraling die letterlijk en figuurlijk overeind blijft, zowel in klassieke als moderne creaties.' 

Tip van Max: 
“Freesia’s  zijn gevoelig voor uitdroging, dus direct verzorgen en op water zetten, zo voorkomt u ook dat de kam van de Freesia niet volledig open gaat.” 

Maximaal verkrijgbaar
Freesia MaXiMa(al)® en andere freesia’s zijn het hele jaar verkrijgbaar, met een piek van februari tot en met mei. 

Hieronder kunt u zelf aan de slag met Freesia MaXiMa(al)®!

Gebruikte materialen

 • Freesia ‘Blue Moon’
 • Gipsophylla 
 • Bouillondraad   

De freesia’s zijn iets aflopend parallel gebonden, daarna is de Gipsophylla om de steel gebonden met gekleurd bouillondraad.   

Gebruikte materialen

Gebruikte materialen

 • Freesia ‘Santorini’

 • Stillingia

 • Rosa sensational Fantasy 

 • Cornus siberica ‘Alba’

  Voor dit arrangement is een pot gevuld met steekschuim. Over het steekschuim is behangpapier geplakt. Door het papier is er Cornus in de pot gestoken. Aan de Cornus zijn reageerbuisjes gebonden. Daarna zijn er freesia’s in de reageerbuisjes gestoken en zijn er rozenbottels en Stillingia in het steekschuim en tussen de Cornus gestoken. Belangrijk is om geen blad aan de bloemen te laten zitten. Op dit arrangement zijn vele variaties mogelijk. 


Candlelight 

Gebruikte materialen

 • Drie kleine kaarsen 
 • Oud pannetje en lepel 
 • Halve holle styrofoam bol 
 • Rol aluminiumdraad 
 • Freesia ‘Ambassador’ 
 1. Smelt drie kleine kaarsen in een pannetje. Pluk de lonten er tussenuit en maak het kaarsvet niet te heet: als het te dun
  is, loopt het te snel weg.
 2. Draai met behulp van een tang een flink stuk draad tot een spiraal die in de bol van piepschuim past. De spiraal mag
  naar onderen smaller uitlopen. 
 3. Snijd een rond gat in de bol en leg deze ondersteboven op het werkblad. Verdeel het kaarsvet als het dik vloeibaar is –
  dus net voor het stolt – met een lepel over de bol tot deze helemaal bedekt is. Goed laten opstijven, bol omkeren en ook de rand en het bovenste deel van de binnenkant even meenemen. Het grillige effect ontstaat door het kaarsvet vrij te laten druipen. 
 4. Trek de spiraal van draad voorzichtig door het gat heen en steek de freesia’s erdoor. 
 5. Stengels samen met het uiteinde van de spiraal aansluitend binden met draad. 
#934

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl