Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bloemschikken_dahlia_herfst_najaar

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 24 juni 2021

Bloemschikken herfst: bloemstuk maken met dahlia's in polygonumstokken

Dahlia’s tussen holle takken

In september zijn er nog volop dahlia’s in de tuin. De takken van heel wat forse vaste planten of heesters zijn ook op hun best.

Holle takken zijn mooi om te gebruiken in een tafelschikking of een stuk dat op een salontafel komt. Je krijgt er een extra effect bij door de holten in de takken zichtbaar te laten.

Holten in takken van vaste planten of heesters hebben vaak tussenschotten. Zo kun je de takken als recipiënten gebruiken aangezien verse takken dan waterdicht zijn. Je kunt in de dikste ook een plastiek of glazen bloembuisje plaatsen mocht je de takken bij het zagen geschonden hebben en ze niet meer waterdicht zijn.

De klassieke Polygonumtakken die je langs bermen vindt, zijn ideaal om voor deze schikking te gebruiken, maar ook takken van de Persicaria polymorpha (wiens crèmekleurige bloemen nu schitterend roestkleurig worden) komen hiervoor in aanmerking. Je kunt ook takken van de heester Leycesteria (fazantenbes) gebruiken of van de vaste plant venkel. In een andere periode van het jaar komen ook takken van de Cephalaria in aanmerking.

Waarmee kun je het bloemstuk maken?

 • een langwerpige rechthoekige schaal
 • holle takken (hierboven tips voor mogelijkheden)
 • twee soorten dahlia’s, twee verschillende bloemvormen (maar andere bloemen komen natuurlijk ook in aanmerking)
 • grijs steekschuim
 • een goed snijdend mes voor je bloemen te knippen
 • een ijzerzaagje voor je takken te verzagen
 • bloembuisjes

Hoe ga je te werk bij het maken van dit bloemstuk?

 • Snij je grijs steekschuim volgens het formaat van je schaal. Zorg dat het zeker 0,5 cm onder je schaal komt.
 • Steek naargelang de omvang van je bloemen bloembuisjes in je grijs steekschuim. Voor de grote dahlia’s heb je maar 1 bloembuisje per bloem nodig en je kunt ze gerust wat uit elkaar plaatsen. Voor de kleine pompondahlia’s moeten de bloembuisjes wel dichter bij elkaar staan. Je kunt wel twee of zelfs drie van die dahlia’s in 1 bloembuisje steken, zodat ze mooi aansluiten. De bloemen komen in groepjes te zitten, hou daar rekening mee. De bloembuisjes kun je heel gemakkelijk in je grijs steekschuim drukken.
 • Zaag nu takken ook op verschillende hoogtes (zagen zorgt er voor dat je takken niet gebarsten zijn, wat wel het geval is als je ze met een snoeischaar verknipt). Zaag op die plaatsen, zodat je ook een aantal holle takken hebt met een tussenschot. Zodat je ze ook een aantal als bloembuisjes kunt gebruiken, of er eventueel een plastiek of glazen bloembuisje in kunt steken. Kleine dahlia’s kunnen gemakkelijk in zo’n natuurlijk bloembuisje gestopt worden.
 • Maak nu naast de glazen bloembuisjes (waarin de dahlia’s komen) groepjes van holle takken. Klem je takken dicht tegen elkaar.
 • Varieer in hoogte en in dikte van je takken.
 • Gaatjes kun je eventueel opvullen met een minimum aan plat mos.
 • Snij je bloemen met een scherp mes schuin aan (zodat je bloemen het max. water kunnen opzuigen) en steek ze in groepjes van dezelfde soort in de bloembuisjes. Varieer eventueel ook met je bloemen van hoogte.

Tips bij het maken van dit bloemstuk:

 • Later in de herfst kun je naast de laatste tuindahlia’s ook nog vruchten verwerken of noten en kastanjes, bessen, zaaddozen vb van juffertje in ’t groen kunnen er in verwerkt worden.
 • Voor een kersttafel is dit stuk ook te maken maar dan zullen de takken van de Persicaria of polygonum wel al bruin zijn. Je zou ook holle takken in de herfst kunnen afknippen, laten drogen op een droge plaats en ze als ze droog zijn in goud of zilver spuiten. Misschien heb je nog takken van de Leycesteria die bruikbaar zijn. Je kunt natuurlijk ook met niet holle takken werken, als het maar variatie van dikte en hoogte is. Naast bloemen die in de kerstperiode te koop zijn, kun je ook nog met dennengroen groepjes maken en ook groepjes met kleine kerstbollen.

Succes

#1670