Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bloemen_en_planten_geuren

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 22 januari 2022

Bloemen en planten die lekker ruiken in de zomer zoals reukerwten, kamperfoelie, chocoladecosmos, engelentrompet,...

Geurende bloemen of sterk aromatische planten in de tuin die bloeien in de zomer.

In de winter en in het voorjaar heb je verschillende struiken met bloemen die sterk aromatisch zijn om zo de insecten al van op grote afstand te lokken. Gelukkig zijn er ook nog verschillende soorten planten met heerlijk geurende bloemen tijdens de zomermaanden. Als je deze dan in bloemenborders kan planten dicht bij een terras of patio waar je regelmatig aan de tuintafel plaats gaat nemen, dan kun je van de hemelse geuren genieten. Naast het terras kun je deze planten ook een plaats geven naast de tuinbank, onder het slaapkamerraam, tegen een pergola,... Heb je geen tuin maar een balkon, dan kun je sommige van deze heerlijke aromaverspreiders in potten als kuipplanten aanplanten.

De planten die in de zomer hun typische aroma verspreiden beginnen meestal sterker te geuren naarmate de avond valt. Deze bloemen worden bestoven door nachtvlinders, motten en andere insecten die in het donker actief zijn en niet naar kleurige bloemen zoeken, maar met hun neus de geurende bloemen opsporen.

Enkele in de zomermaanden sterk geurende planten:

 • Brugmansia (engelentrompet)
  De sterke geur van de grote, hangende bloemen van de engelentrompet ruik je al van vele meters afstand. Het aroma is adembenemend lekker. Je hebt enkelbloemige en dubbelbloemige Brugmansia's in verschillende kleuren zoals roze, wit, geel,... maar het is vooral de enkelbloemige gele die hier sterk geurend is. Van deze forse en sterk groeiende, prachtige kuipplant kun je de hele zomer genieten. Vanaf eind augustus beginnen ze nog heviger te bloeien en dat tot een stuk in de nazomer.


Brugmansia's kunnen ook in de volle grond maar dienen voor de vorst naar binnen in een veranda, serre, kelder of zolder.
 

 • Dianthus plumarius (grasanjer)
  De doorlevende grasanjer met zijn smalle blauwachtige bladeren en fijne, diep ingesneden bloemblaadjes is ideaal voor bloemenborders. De grasanjer heeft een zeer aangename geur.
  Enkele heerlijk geurende cultivars:
  • Dianthus plumarius 'Devon Cream' 30cm, 5/10, cremegeel
  • Dianthus plumarius 'Doris' 40cm, roze met rode ring
  • Dianthus plumarius 'Heidi' 30cm, 5/10, rozerood, dubbelbloemig
  • Dianthus plumarius 'James Portman' 40cm, 510, purper met witte rand
  • Dianthus plumarius 'Maggie' 40cm, 6/8, roze met rood hart, dubbelbloemig
  • Dianthus plumarius 'Welwijn' 30cm, 5/10, violetroze, kleine bloem
 • Lilium regale (koningslelie)
  De koningslelie met zijn witte kroonbladeren met bruine achterzijde verspreidt een kruidige sterke geur. Deze plant wordt dan ook veel gebruikt als snijbloem in boeketten. Wanneer je een boeket van deze mooie bloemen krijgt kun je best de meeldraden verwijderen om vlekken van het stuifmeel op de kast te voorkomen. Om de schoonheid van de bloem hierbij niet te beschadigen moet je wel de stamper en de helmdraad laten staan. Krijg je toch stuifmeelvlekken op uw kledij dan mag je er zeker niet met de vingers over wrijven en de vlek zeker niet met water te lijf gaan. Stuifmeel van de lelie mag je verwijderen met plakband. Druk met de plakband op de stuifmeelvlek en haal het er af en herhaal met een nieuw stukje plakband tot de vlek verdwenen is. Het kledingstuk kan ook enkele uren in zon en wind buiten gehangen worden.
   
 • Lathyrus odoratus (pronkerwt of reukerwt)
  Deze mooie, sterk geurende, eenjarige klimmende siererwt is zo de moeite dat je het ervoor over hebt die elk jaar opnieuw te zaaien.
  Dat is trouwens zeer eenvoudig te doen, zodat niemand problemen hoeft te hebben bij het opkweken van Lathyrussen.
  Reukerwten zijn heel geschikt als snijbloem. Een boeketje van de reukerwten kan een hele huiskamer voorzien van een fantastisch aroma.
  Niet enkel de geur is een troef maar ook de bloemen zijn mooi en talrijk aanwezig op de ranke stengels. De bloemen zijn er in vele kleuren.
  De verwelkte bloemen kun je best blijven verwijderen, dan zullen ze langer doorbloeien en kun je boeketjes blijven plukken.
  Wellicht een van de meest bekende eenjarige klimplanten omwille van de sterk geurende bloemen.


  Reukerwten als eenjarige geurbommen.

 • Helichrysum italicum (kerrieplant)
  Bij deze vaste plant dat vaak in de kruidentuin wordt aangeplant zijn het vooral de fijne, grijze op lavendel lijkende bladeren die een sterke kerriegeur afgeven. Net zoals de meeste grijsbladige planten staat ook de kerrieplant graag op een zonnige en droge standplaats. Het is een doorlevende en bladhoudende plant die ook in ons klimaat goed winterhard is.
   
 • Lonicera periclymenum (boskamperfoelie of wilde kamperfoelie)
  Een klimmende heester waarvan er heel veel cultivars te koop worden aangeboden. De wilde kamperfoelie is echter zeer geliefd omwille van de verrukkelijke geur die de bloemen verspreiden. Na de bloei verschijnen er ook nog eens mooie maar giftige bessen aan de groenblijvende struik.
   
 • Salvia sclarea (scharlei, muskaatsalie)
  Een tweejarige plant afkomstig uit het zuiden van Europa met opvallende fluweelachtige bladeren. De bloemstengels komen tot 1 meter hoog te groeien en verspreiden een zeer typische geur. Het zijn planten die zich vrij makkelijk uitzaaien waardoor je jaarlijks voldoende zaailingen hebt om de tuin te bevoorraden. Meer info op https://www.tuinadvies.nl/artikels/salvia_sclarea_scharlei
 • Cosmos atrosanguinea'Chocolate' (chocolade cosmos)
  Een naar chocolade geurende bloem met een mooi donkere roodpaarse tot zwarte kleur.
  Nà de bloei de uitgebloeide bloemen uitknippen om de bloeiperiode te verlengen.
  De stengel is roodbruin en de bladeren zijn groen van kleur.

  Plant de chocoladecosmos op een zonnige standplaats in een vruchtbare grond, vochtig maar goed doorlatend.
  In Mexico waar hij vandaan komt is het een vaste plant maar met ons klimaat dien je de planten te behandelen zoals dahlia's. Ze bezitten trouwens knollen net als de dahlia die je voor de winter best uit de grond haalt om ze vorstvrij te bewaren.


Deze bloemen geuren bij zonnig weer echt waar naar fondantchocolade.

#1638

Auteur: Kurt Vossaert