Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bloembollen_voorjaar

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 26 februari 2021

Voorjaarsbloeiende bloembollen van A tot Z: Anemone, blauwe druifjes, Chionodoxa,...

ALFABET VAN VOORJAARSBOLLEN

Anemone
De Anemone hoort bij de vroegbloeiende bolgewassen. Door zijn zachte kleuring van wit, roze en licht blauw, komen ze prima tot hun recht onder een boom of heester in bloei. Anemonen worden in het najaar geplant en in een paar jaar tijd vormen ze een mooi ‘tapijt’ van bloemen.

Blauwe druif
Bijna iedereen kent de blauwe druif; de eerste bloemen komen al in het begin van maart boven de grond. De witte en de dubbele soort ‘Blue Spike’ zijn minder bekend. Blauwe druiven zijn fantastische tuin planten, maar ook zeer geschikt als decoratief snijbloempje. Het is leuk om een hoekje in een niet gebruikt deel van de tuin te beplanten voor de snij.

Chionodoxa
De populaire naam van dit speelse bolgewasje is Sneeuwroem. Ze steekt al vroeg in het voorjaar de kop op, zelfs wanneer er nog sneeuw ligt. Helaas maken we dat niet meer zo vaak mee in Nederland. Chionodoxa zal, indien ze met rust wordt gelaten, ieder jaar weer terugkomen.

Diepte van planten
Als basis regel voor het planten van voorjaarsbloeiende bollen geldt: de bol 2 keer zo diep planten als de hoogte van de bol, met een minimum van 5 cm. Te ondiep planten lijdt tot slecht ontwikkelde wortels en instabiele planten. Te ondiep planten leidt ook tot verhoogde kans op vorstschade. Te diep planten verhoogt de kans van rottende bollen en verzwakt de groei aanzienlijk.

Energie voor bemesting
De belangrijkste eis voor bloembollen in de periode na de bloei is om de planten met rust te laten zodat de voedingsstoffen en blad en stengel gebruikt kan worden voor de groei van de nieuwe bol. Deze ‘energie opname’ wordt verkregen door fotosynthese, de plant gebruikt zonne-energie om basis elementen als zuurstof, stikstof, fosfor en kalium om te zetten in voeding. Dit voedsel wordt bewaard in het witte, vlezige deel, de rokken van de bol, om dit volgend jaar weer te gebruiken voor de nieuwe bloei. 

Fritillaria
De Fritillaria familie bestaat uit bijna 100 soorten. Al deze soorten zijn gevonden in het Noordelijk halfrond, de meeste rond het Middelandszeegebied. Er wordt maar een klein aantal soorten gekweekt, maar de interesse in dit soort is groeiende.

Gras
Sommige vroegbloeiende bolgewassen, zoals sneeuwklokjes en Crocus kunnen prima in het gras geplant worden. Dit geeft een fleurig effect en het vergroot de tuin en mogelijkheden tot het planten van bloembollen. Zorg er in ieder geval voor dat na de bloei het gras niet direct wordt gemaaid. Als de bollen natuurlijk afsterven komen ze het volgende voorjaar weer massaal terug.

Hyacinten
Hyacinten zijn populaire bollen voor in potten en bakken op het terras en balkon. De geur van de bloemen geeft een vrolijk zomers gevoel op een nog koude lentedag. De ontelbare nageltjes blijven lang mooi zolang de nachten koel zijn. Probeer ook eens multiflora / Festival hyacinten (meerdere bloemetjes en steeltjes). 

Iris reticulata
Iris reticulata zijn speciaal geschikt voor gebruik in rotstuinen. Natuurlijk laten groeien is mogelijk. Voor de 'opgeruimde tuinier' is het afgestorven blad na de bloei nog wel eens een probleem. Probeer ze te combineren met vaste planten, dan heeft u geen probleem met het afstervende blad. 

Jack Snipe, Peeping Tom and Minnow
Jack Snipe, Peeping Tom en Minnow zijn miniatuur narcistypes welke vroeg in het voorjaar bloeien. Deze narcissen worden ook veel aangeboden op pot tijdens de wintermaanden. Een ideaal product om het interieur of balkon mee op te vrolijken.

Krokussen
Krokussen komen het mooist uit in grote aantallen. Een veld kleurige Krokussen geeft een echt voorjaarsgevoel. Ze bloeien afhankelijk in de winter van februari tot ver in maart. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is want daar houden krokussen niet van.

Lasagne beplanting
Voor grote, geconcentreerde beplanting moeten de bollen geplant worden als lasagna in de keuken bereid wordt (in laagjes), waarna de bollen het hele voorjaar aanlsuitend bloeien. Plant laatbloeiers in de onderste laag (waar het het koudst is), en de vroeg bloeiende bolgewassen steeds meer naar boven toe.

Meerjaren beplanting
We noemen dit ‘meerjaren bloei’ en bedoelen ermee dat eenmalig geplante voorjaarsbollen na de bloei in de grond blijven en rustig de tijd krijgen om af te sterven en zich ondergronds voor te bereiden op een volgend groeiseizoen. Voorjaarsbollen die op deze manier toegepast worden volgen dus eigenlijk dezelfde cyclus als vaste planten.

Natuurlijke kleuren
Natuurlijke kleuren zijn op het moment heel populair. De tulp ‘Spring Green’ laat deze ‘natuurlijke kleuren’ heel mooi zien. De groen-witte bloemen zien er geweldig uit in een groene omgeving. Tulpen, kunnen een mooi natuurlijke sfeer geven wanneer ze gecombineerd worden met bladplanten, maar ook met bloeiende vaste planten.

Oranje en geel
Oranje en geel zijn voorjaarskleuren. Het zijn vrolijke en frisse tinten welke geassocieerd worden met het lichte groen van jonge net openende bladeren..

Pastel kleuren
Bloemen met pastel kleuren zoals de paarse tulp, ‘Lilac Beauty’ zijn een nieuw fenomeen in bloembollenland. De interesse in deze lichtere kleuren en de verkrijgbaarheid van deze bloembollen met pastel-kleuren bloemen is de laatste jaren gegroeid.

Queen of Night
‘Queen of Night’ is de naam van de donkerste tulp die er bestaat. Hij wordt verkocht als een ‘zwarte’ tulp, maar als je heel goed kijkt, is deze tulp donker paars. Vergelijk met Tulipa 'Black Hero' en 'Black Parrot'.

Ruige effecten
Ruige effecten kunnen worden bereikt door langstelige tulpen in dichte groepen bij elkaar te planten. Je krijgt een verassend effect wanneer ze worden geplant tussen varens en vaste planten. We kunnen zo erg onverwachte resultaten verkrijgen op plaatsen waar normaal weinig groeit. Wanneer de plant zijn blad krijgt, zal het mooi de afstervende tulpen afdekken.

Sneeuwklokje
Sneeuwklokjes zijn de eerste tekenen van voorjaar in de tuin. Als je een milde winter hebt, komen ze soms al uit in januari. De kleine bloemen vallen alleen op als ze worden geplant in grote groepen, en het liefst tegen een donkere achtergrond als een klimop.

Tulp
De tulp is het nationale symbool van Nederland waar we als land heel bekend mee zijn geworden. Het assortiment verkrijgbare tulpen is enorm en blijft groeien. Dat de tulp ook gebruikt kan worden als pot plant is nog niet zo bekend. Tulpen kunnen thuis in potten worden geplant, maar als je deze huisbroei niet zelf wil proberen, kun je ook ‘behandelde’ bollen op pot kopen. Tulpen in pot blijven niet zolang bloeien als buiten, maar ze staan wel langer dan tulpen in een vaas.

Uien
Veel mensen noemen bloembollen 'uien'. Dit is een fabel. De enige bloembol die familie is van de consumptie uien is de Allium. Allium bollen ruiken dan ook als eetbare uien!

Allium sierui
Alliums of sieruien

Verwildering
Bollen die geschikt zijn voor verwildering blijven na de bloei ook in de grond en komen ieder jaar terug, als bijkomend voordeel breiden ze zich uit, mits geplant onder ideale omstandigheden (licht en lucht). Bijvoorbeeld Sneeuwklokjes, Scilla en krokus.

Water
Water is de enige voedingsstof die bloembollen nodig hebben om tot bloei te komen. In de winter zijn er zelfs bloemkwekers die tulpenbloemen snijden die alleen op water geteeld zijn. Als een bloembol echter als meerjarenbloeiers geplant wordt dan is het wel belangrijk om meststoffen toe te voegen.

Xit
Xit is de naam van een kleinkronige narcis. Het is een soort welke ook vroeg in het seizoen voor het raam kan worden gezet.

Yokohama
Yokohama is een bekende, gele vroegbloeiende tulp. Hij is erg geschikt om in een vaste planten border tussen bijvoorbeeld Brunnera of Geranium te planten.


Zodiac kleuren (dierenriem)
Kleuren horen bij jouw persoonlijke Zodiacteken, volgens de in Duitsland geboren astroloog, Ruth Zucker. Een leuke test om te doen met familie of vrienden.

 

#1466

Bron: IBC