Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bloembollen_tuin_verwildering

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 2 december 2021

Gebruik van bloembollen in border en in het gazon

Wat denken jullie van de uitspraak: 'Een tuin zonder bloembollen is geen tuin'? Niet geheel waar maar toch een leuke statement want niets leuker dan het ontluiken van groepjes krokussen in het gazon of de vroegste narcissen ('February Gold') die na de ochtendrijm hun prachtige gele bloemen ontluiken. Vroeg in het voorjaar, de omschakeling van de winter naar de lente in een imponerend effect? Het kan allemaal wanneer bloembollen op de juiste manier doorheen de tuin en in combinatie met andere beplanting worden aangeplant.
Het is belangrijk dat bomen, heesters, vaste planten, éénjarigen en bloembollen een harmonisch geheel vormen. Een goede combinatie is belangrijk om te voorkomen dat plantengroepen losse eilandjes vormen en op die manier verloren in de tuin komen te staan. Gebruik ook niet te veel soorten en maak spelenderwijs gebruik van herhalingen om voldoende rust en eenheid in de tuin te creëren. Bollen combineren met vaste planten in de border heeft als voordeel dat na de bloei van de bollen de meeste vaste planten volop ontluiken en zo het afstervende blad van de bloembollen, dat essentieel is voor de voeding van de bol, verbergen tussen hun verse bladeren en bloemen.

Een zeer leuk gegeven in de tuin is het planten van bloembollen in het gazon waardoor je reeds weken voor het gazon gaat groeien van een prachtige bloemenpracht kan genieten. Ook dit doe je uiteraard niet in afzonderlijke groepjes maar in grote wolken waarin grote en kleine soorten elkaar aanvullen. Verbind de bomen in het gazon door middel van prachtige bloemenwolken. Combineer narcissen met kievietseitjes en groepjes blauwe druifjes en overdrijf niet met teveel soorten.
Gebruik een klein aantal hoge soorten tussen een grote groep van een lage soort en kies voor de juiste kleurencombinatie. Een te groot kleurenpallet zorgt voor chaos en onrust, twee elementen die we in de tuin liefst zoveel mogelijk willen vermijden. Ook bladhoudende heesters zoals soorten Viburnum, taxus, buxus en struikklimop zijn zeer mooi als achtergrond van een bloembollenweide. Zo maak je van een saai gazon al gauw een streling voor het oog door de weelderige bloei van krokussen, narcissen en kievietseitjes.

Een mooi resultaat heb je echter niet van vandaag op morgen, seizoen na seizoen moet je afwachten en aanvullen waar nodig. Ook bloembollen zoals narcissen zullen zichzelf vermeerderen door het aanmaken van bijbollen waardoor de wolken uitbreiden. Andere bollen zullen verdwijnen omdat ze dan weer een favoriete snack zijn voor bijvoorbeeld woelmuizen. Ook de standplaats, grondsoort en vochthuishouding spelen een belangrijke rol bij het ontwikken van de bloembollenwolk. Om een natuurlijk effect te verkrijgen kan je verschillende soorten mengen in een grote mand om ze nadien willekeurig in het gazon uit te strooien en te planten. En waarom ze niet eens in een pot voor op het terras proberen?
Indien je met een nieuw bloembollenproject start, kan het nuttig zijn de plaats waar je zal aanplanten het voorafgaande jaar te gaan verschralen door na elke maaibeurt zand te strooien. Zo zal het gazon op die plaats minder snel groeien en krijgen bloembollen meer kans. Maak op voorhand ook goed het verschil tussen bollen die goed vermeerderen en dus geschikt zijn voor verwildering of bollen die na een aantal jaar wat extra zorg nodig hebben.

Bollen planten in het gazon is uiteraard geen niemendalletje dus gebruik goed en scherp materiaal zoals een pootstok om door de grasmat heen te gaan. Plant de bollen op een goede diepte (2x de bolmaat) en druk de grond opnieuw goed aan.
Oktober is de ideale maand om met voorjaarsbloembollen aan de slag te gaan. Een tuin zonder bloembollen is geen tuin...plant ze nu en oordeel in het voorjaar zelf over deze uitspraak wanneer de lente wordt aangekondigd door een weelderige bloemenpracht.

#3654

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p