Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bloembollen_planten_met_het_hele_gezin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 11 augustus 2022

Bloembollen planten met het hele gezin

bloembollen planten, uitplanten bloembollen wanneer bloembollen planten

We leven in een hectische tijd. Vooral jonge ouders - die vaak werk, gezin én een druk sociaal leven met elkaar moeten combineren - ervaren soms dat het leven de hoogste versnelling aan hen voorbij schiet. En dat terwijl ze het liefst veel meer tijd zouden doorbrengen met het gezin. Lekker naar buiten met z’n allen, samen bezig zijn in de natuur.

We zien deze tendens steeds meer doorzetten. In dit tijdperk waarin alles maakbaar lijkt – van een sterrenstatus en high-tech snufjes die ooit alleen in science fiction films bestonden – verlangen we steeds meer terug naar wat echt en authentiek is. We krijgen weer waardering voor het ambacht, het boerenleven spreekt tot de verbeelding, en mensen die echt zichzelf durven te zijn, raken een groot publiek. Deze ontwikkeling gaat hand in hand met de toenemende aandacht voor gezondheid: gezond eten en bewegen zijn in. Wie op zondagochtend een rondje gaat wandelen in het bos, wordt bijna onder de voet gelopen door alle sporters die voorbij komen. We willen ons lekker voelen in lichaam en geest, en daar werken we hard aan.

Je doet het samen!
Het credo van nu is vooral ook: samen genieten. In dit tijdperk zoeken we graag het buitenleven op om met het hele gezin lekker uit te waaien en onbekommerd te ravotten. Maar ook dichter bij huis is de nodige ontspanning te vinden: in de tuin. Wat is er nou heerlijker dan in het late najaarszonnetje in oktober-november heerlijk samen met de kinderen de tuin in te gaan om bloembollen te planten? In potten, in borders, vermengd met vaste planten of juist geconcentreerd in een perk. Door de kinderen zoveel mogelijk zelf te laten rommelen met bloembollen en aarde, wordt het echt iets van henzelf.

Voorjaarsfantasieën
Terwijl de winter zijn intrede doet, kunnen ouders en kinderen samen fantaseren over hoe de tuin er straks in het voorjaar zal uitzien, met al die prachtige, bloeiende bolbloemen die zij zelf hebben geplant. Dan gaan zij zich ook afvragen welk proces een bloembol doormaakt, wat laat hem nu eigenlijk groeien en bloeien? Als ze samen op internet (tuinadvies) gaan zoeken, komen ze de leukste en meest leerzame tips tegen die allerlei geheimen van bloembollen onthullen. Des te leuker is het dan om in het voorjaar samen de opkomst en bloei van de zelf geplante bollen mee te maken. Als dat geen beleving van de seizoenen is!

hoe bloembollen in het najaar uitplanten van bloembollen

Even wachten
Geweldig, zo’n project waar je als gezin aan werkt. In je eigen tuin, met een heus natuurproduct dat er – als het eenmaal bloeit – elke dag weer anders uitziet. Oké, je moet er even op wachten, maar juist omdat je er zoveel energie in hebt gestopt, is het plezier daarna veel groter dan wanneer je iets kant-en-klaar hebt gekocht. In dit eindproduct zit immers iets van jezelf. De bloei van een tuin vol bolbloemen – helemaal naar eigen inzicht en smaak geplant – is de mooiste beloning die er is. Dat is het wachten wel even waard. Bovendien is bloembollen planten is niet alleen leuk, het is ook nog eens leerzaam. Het levert kwalitijd op voor het hele gezin!

November is tevens het moment om de border op te ruimen
De maand november is heel geschikt om alvast een eerste opruimrondje te maken in de tuin. Voor sommige planten is een laagje blad een goede bescherming. Het gevaar is dat u in het voorjaar te laat bent met opruimen en de eerste bloembollen last hebben van de laag bladeren en andere resten.
Maak dus alvast een rondje en verwijder overtollig blad en plantresten die geen functie hebben.
Vooral het gazon is graag bladvrij!

#2729IBC

Bron: IBC

Terug naar boven icoon