Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bloembollen_planten_in_potten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 1 december 2020

Bloembollen om en in het huis

Er zijn talloze manieren om kleur in uw huis te gebruiken – en dat geldt ook voor bollen op pot. Net zoals stoffen, meubels en serviesgoed uw huis kunnen opvrolijken met kleur, kunnen bollen op pot dat ook. Wat voor kleuren u ook wilt gebruiken, bollen op pot zijn de ideale oplossing. Beperk uw pallet tot een paar zorgvuldig gekozen kleuren, of juist een overvloed aan kleuren.
Bollen op pot: elegant en aards

Strikt genomen zijn zwart, wit en grijs geen kleuren. Toch worden ze vaak in binnenhuisarchitectuur gebruikt. Veel mensen gebruiken deze "neutralen" om balans, maar ook impact, te creëren. Zwart is machtig en mysterieus. In combinatie met wit, grijs en roze/paarstinten, krijgt het een ondertoon van warmte. In combinatie met bruin of groentinten wordt het effect natuurlijker en aardser.

Door te experimenteren met materialen van verschillende structuren, kunt u uw woonkamer net even wat spannender maken. Probeer het eens in januari met de eerste krokussen die dan te verkrijgen zijn. Mensen met een beetje meer geduld en die een “Lord of the Rings” interieur willen creëren, kunnen kiezen uit een breed aanbod witte of bruine en groene hippeastrums en deze combineren met voorwerpen uit natuurlijke en donkere materialen. Dit is mogelijk in zowel moderne als traditionele interieurs, zolang er voldoende elementen in zwart, wit en grijs zijn. Experimenteer voor meer warmte met warmere en diepere kleuren geel.


Of wat te denken van buiten?

Bollen op pot worden meestal gezien als kamerplanten. Wat de meeste mensen echter niet weten is dat zij het buiten ook prima doen. Vanaf februari, wanneer er een groter assortiment hyacinten, tulpen, narcissen en bollen als krokussen verkrijgbaar is bij tuincentra of bloemisten, kunt u de eerste potten buiten zetten. Begin dicht bij huis. Als de dagen nog koud en guur zijn, zet ze dan naast de voor- en achterdeur, op de tuintafel, op het terras of het balkon – de eerste plekken die u kunt opvrolijken met bollen op pot. Wilt u ze gebruiken in de tuin zelf, wacht dan nog even tot ergens in maart of begin april.

Ideale keuzes voor gebruik buiten zijn hyacinten en Narcissus Tête-à-Tête. Deze zorgen in ieder geval voor twee of drie weken kleur. Door de koele omstandigheden buiten duurt het aanmerkelijk langer voordat de bollen in bloei staan. Bloeien ze eenmaal, dan blijven hun bloemen nog weken lang prachtig. Het is in de ochtendmist na een koude nacht dat de hyacinten duidelijk laten zien dat zij bestand zijn tegen de krachten van de natuur. Niets weerhoudt ze van hun doel: openbarsten in vlammen van roze, wit, blauw en zelfs rood. Vergeet niet ze af en toe water te geven, bolbloemen hebben meer water nodig dan er in februari en maart valt. U hoeft zich ook geen zorgen te maken over nachtvorst. Misschien dat de bloemen er ’s ochtends wat slaperig uitzien, maar al snel staan ze weer fier rechtop!

#2424

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl