Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bloembollen_in_potten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 16 januari 2022

Bloembollen in potten planten

Bloemen in bakken en potten zijn niet meer weg te denken uit de stedelijke omgeving omdat juist dit soort elementen à la minute voor verfraaiing zorgt. Met bakken, potten en schalen zijn allerlei mogelijke
invullingen te verzinnen. De enige voorwaarde waarmee rekening gehouden dient te worden is dat de beplanting 'windbestendig' moet zijn. Naast krokus, Scilla, Chionodoxa en druifjes zijn het dan ook vooral de laagblijvende tulpen en kleinkronige narcissen die in aanmerking komen.

Ingeplant met één soort 'droge' bollen, speciaal bedoeld voor massaal kleureffect.
Ingeplant met meerdere soorten 'droge' bollen die elkaar in bloei opvolgen. Dat houdt in aanplant van meerdere lagen boven elkaar, volgens het zogenaamde 'lasagnesysteem': vroegbloeiende bollen als bovenste laag, later en laatst bloeiende bollen in de middelste en diepste laag. Resultaat: wekenlang kleur!
Ingeplant met een zogenaamde 'instant' beplanting. Dat zijn bollen die op potjes gebroeid en voorgekweekt zijn en die, zodra de spruiten goed zichtbaar zijn, als volwassen 'plantjes' geplant kunnen worden. Zo kan met een aantal potjes van een en dezelfde soort meteen een bijna-bloeiend eindbeeld gerealiseerd worden. Op dezelfde manier zijn combinaties te verzinnen van verschillende soorten bollen die onderling goed met elkaar samengaan. Zo valt bijvoorbeeld te denken aan ringen van (van buiten naar binnen) Anemone blanda 'Blue Shades', Muscari armeniacum 'Album' en rode tulpjes praestans 'Fusilier'. Of een rand van Scilla mischtschenkoana met centraal een toef narcissen 'Jack Snipe'.

Muscari botryoides Album -
Muscari 'Album'

Een invulling waar weer net iets meer moeite voor gedaan moet worden maar die als totaalbeeld wel heel aantrekkelijk is, zijn de zogenaamde 'minituintjes': potten en bakken gevuld met een aantal vroegbloeiende kleine heestertjes in een onderbeplanting van instant bolletjes en tweejarigen zoals violen, Bellis en Myosotis. De heestertjes en tweejarigen blijven met gemak zo'n 6 tot 8 weken mooi, de bolletjes moeten tussentijds een keer vervangen.

Om succesvol in bakken en potten te planten, kun je de volgende 7 stappen volgen:

Stap 1:
Bloembollen kunnen niet overleven in te natte grond, ze moeten een goede drainage hebben om hun wortels gezond te houden. Alle potten moeten gaten in de onderkant hebben om het water uit de potten te laten lopen.

Stap 2:
Kies voor potten die diep genoeg zijn om de bollen te planten zoals jij graag wilt. (let op de plantinstructies op het plantlabel)

Hyacinten Anna Marie -
Hyacint Anna Marie

Stap 3:
Vul de pot één-kwart tot één-derde met grond, zet de planten op een goede diepte in de pot. (lees de plant instructies die bij de planten worden geleverd). Vul de overige gaten op met grond tot 1 cm onder de rand van de pot. Door de pot niet tot aan de rand te vullen heeft het ruimte voor water en eventueel bemesting.

Stap 4:
In de herfst kun je meerdere bollen en knollen in één pot planten om een voorjaarstuin te hebben in één pot. Dit heet de lasagna techniek. Of je kiest bollen die na elkaar bloeien om zo 100 dagen bloei in één pot te krijgen. Of je kiest er voor om 2 type bloembollen op hetzelfde moment te laten bloeien.

Stap 5:
Je kunt de beplante potten neerzetten zoals je ze gekocht heb, of ze in een mooie decoratieve pot te zetten. Wanneer je de pot in een andere pot zet, moet je er op letten dat er geen water tussen de potten blijft staan. Een goede truc hierbij is om de binnen pot op een steen te zetten zodat de pot hoger staat dan het water.

Stap 6:
Leuke potten om bloembollen in te planten zijn terra cotta potten, oude emmers en teilen, keramische potten en zelfs halve auto banden.

Narcis Rijnvelds Early Sensation -
Narcis Rijnvelds Early Sensation

Stap 7:
Zet groepen potten in de tuin of op het terras zodat het er fleurig uitziet en om minder werk te hebben met water geven.

De beste grond voor beplanting in potten en bakken is de grond die je in zakken bij de meeste tuincentra koopt. Deze grond is rijker, schoner, meer insect en ziekte vrij en minder vast dan de grond in de tuin. Potgrond heeft als belangrijke eigenschap dat het lang water vasthoudt. Dit is belangrijk om de bloembollen tijdens hun groei en bloei niet te laten verdrogen. Bij éénmalige bloei volstaat verse potgrond voor één groeiseizoen.
Bij het gebruik van bloembollen als kuipplant is het belangrijk om de potgrond te verrijken met mest. Deze mest wordt veelal met voedingstabletten toegevoegd. De tabletten bevatten alle noodzakelijke voedingsstoffen voor alle kamer-, terras-, balkon- en tuinplanten. De tabletten zijn gemakkelijk toe te dienen door met een stokje een gaatje te prikken in de aarde en daarin het tabletje te laten vallen. De plant heeft nu voor minstens 4 weken voedsel. Omdat het tablet langzaam oplost, worden de voedingsstoffen gelijkmatig aan het wortelsysteem afgegeven. Verbranden van de wortel is niet meer mogelijk. Een andere mogelijkheid is jaarlijks de potgrond, voor het uitzetten van de bakken en potten, te vervangen door verse potgrond.

#2213

Bron: IBC