
Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bloembakken_winter_opvullen_planten
Winterbloembakken
Bloembakken met winterharde planten.
Bloembakken hoeven niet op zolder of in een tuinhuis terecht te komen in winterperioden. Je kunt ook in de winter je vensterbanken op fleuren. Daarvoor kun je gebruik maken van een heel gamma bladhoudende vaste planten , grassen en kleine heesters.
Absolute voorwaarde voor een geslaagde winterbloembak is dat de bloembakken een goede drainering hebben; er valt immers veel regen in de lange winterperiode. Maar ook dat je er wat variatie in steekt van kleur en hoogte en bladvorm.
In winterbakken komt het er op aan dat je groen-, grijs-, zwart-, of bordeauxkleurige, of zelf meerkleurige bladvulling hebt, naast vb een bloeiend viooltje. Vandaar onderaan dit artikel ook een paar tips.
Benodigdheden
goede kwaliteit plantaarde
bloembakken met voldoende draineringgaten
draineermateriaal: kleikorrels
eventueel een stuk geweven plastiek (waar dus water doorkan)
Zorg er in elk geval voor dat je variatie aan kleur, eventueel hoogte en bladvorm hebt.
winterharde bladhoudende planten:
Heuchera
Bloembak opgevuld met links Gaultheria procumbens, rechts Festuca glauca ‘Elijah Blue'
Werkwijze
gevuld met 1 kleine viooltjes, 2 een klimopsoort, en 3 Festuca glauca ‘Elijah Blue'
gevuld met kleine viooltjes, Meuhlenbeckia, Calocephalus, klimop, viooltjes en een groene fijne Hebe
gevuld met Calocephalus, klmop Zwartbladige Ophiopogon planiscapus 'Niger', viooltjes
Tips
Je hoeft niet altijd nieuwe planten in je winterbakken te steken, de zwartbladige Ophiopogon heb ik na de winterbakken van vorig jaar in een pot gezet en die heeft gans de zomer op een tuintafeltje gestaan (maar had ook in de grond gekund)
Calocephalus, daar is nogal discussie over of het al dan niet winterhard zou zijn, als je bloembakken niet op de oost- of noordkant staan is het zeker het wagen waard. Het is z’n eigenaardig plantje.
Ook euphorbia mirsinitus (een eerder afhangende euphorbia met grijs blad) is heel leuk in bakken en die geven in het voorjaar prachtige groengele bloemen
Wat absoluut ook leuk is: eventueel een aantal bloembollen van laagbloeide planten tussen je planten te steken, vb korte tulpen, blauwe druifjes, korte paaslelies tête à tête... die dan in het voorjaar nieuwe kleur brengen in je bakken.
Als je vaste planten in je winterbakken gebruikt kun je die zeker in het voorjaar in volle grond zetten ,of vb je haalt je Meuhlenbeckia er uit en plant een drietal stuks samen in een hangpot, mooi…. en volgend seizoen steek je ze opnieuw (maar dan gevulder in je winterbloembakken) met klimop kun je dit ook doen. Hebesoorten krijgen nogal wat wortels die moet je zeker in grotere potten of volle grond planten. Ophiopogon planiscapus 'Niger' is schitterend in tamelijk lage schalen/potten op een tuintafel van teak of in een blauwsteen.
Je kunt ook schalen met plantjes vullen vb met sempervivum (of zelfs stukjes boomstronk).
vetplantjes in een stuk boomstronk
succes