menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 6 december 2023

Bloembakken vullen na de IJsheiligen

Het vullen van bloembakken is niet zo moeilijk, maar er komt toch meer bij kijken dan je denkt. Er zijn namelijk heel wat factoren waar je rekening mee moet houden, van het kiezen van de juiste bloembak en potgrond, de manier waarop je plant tot het maken van de mooiste plantencombinaties. En nu de kans op nachtvorst bijna geweken is, kunnen we onze voorbereidingen beginnen treffen. We geven je enkele tips om tot een mooi resultaat te komen.

Bloembakken vullen na de Ijsheiligen

De IJsheiligen

Weerkundig gezien luiden de IJsheiligen het einde van de kans op nachtvorst aan. Dat betekent dat je na 15 mei je in principe geen zorgen meer hoeft te maken over nachtvorst en dat al jouw vorstgevoelige planten terug naar buiten kunnen. Een moment om naar uit te kijken want alles mag nu geplant en gezaaid worden, zowel in de moestuin als in de siertuin! Een belangrijk moment voor landbouwers en tuinliefhebbers, al blijft het natuurlijk geen exacte wetenschap en kan er na die periode ook nog sporadisch nachtvorst optreden.

Tomatenplanten, paprika's en pepers mogen in de tuinkas, tomatenserre of Maxitom geplant worden. Dahliaknollen mogen de grond in en olijfbomen en palmen moeten niet langer beschermd worden tegen nachtvorst. Het is ook het ideale moment om de tuin aan te planten en bloembakken te vullen met éénjarigen.

Maak mooie combinaties

Koop éénjarigen niet alleen op basis van de kleur van de bloemen maar kijk ook naar het blad; dat speelt minstens een even belangrijke rol. Het is altijd een goed idee om bladplanten te combineren met bloeiende soorten, zodat je toch iets moois hebt om naar te kijken als de bloei even wat minder is. Maak gebruik van verschillende hoogtes en texturen, dit voegt diepte en dimensie toe aan je bloembak.

Geweldige keuzes zijn Ipomoea batatas (wat eigenlijk gewoon het blad is van zoete aardappel), en de opvallende, felgekleurde Solenostemon (syn. Coleus). Wees ook niet bang om er eens een grassoort tussen te zetten of een laagblijvende siermaïs, dat blaast leven in jouw bloembak. Vul grotere bloembakken met twee of meerdere soorten, zoals Nemesia in diverse kleuren met Pelargonium of Lobelia met siertabak. Of plant viooltjes samen met bonte klimop en Heuchera (purperklokje).

Surfinia combineer je beter niet met andere planten, omdat ze zo snel groeien dat ze de andere planten kunnen overwoekeren.

Lobelia - Solenostemon - Nemesia

Bloembakken in de volle zon

Op een terras dat de hele dag in de zon ligt en ook nog eens omringd wordt door tuinmuren, kies je best voor succulenten/vetplanten. Ze slaan het water op in hun bladeren en kunnen best wel wat hitte en droogte verdragen. Sedum en Sempervivum vragen nauwelijks onderhoud en geven het hele jaar door kleur. Meng wat rijnzand en kiezel door de potgrond want deze planten gedijen het best in droge grond en haten natte voeten.

Maar er zijn ook éénjarigen die goed bestand zijn tegen de hitte. Zo is de gentiaanblauwe Anagallis monellii, een prachtig mediterraan plantje dat maandenlang bloeit met felblauwe bloemen, zelfs op het heetste plekje. Hangverbena's, Diascia, Nemesia en dan vooral de Sunsatia-reeks, zijn ook zonnekloppers. Lobelia's groeien normaal gesproken in de schaduw, maar de ‘Hot’-serie doet het ook geweldig in de volle zon en bloeit bovendien tot laat in de herfst.


Schaduwminnende planten

Weinig planten bloeien zo lang en uitbundig als Rhodohypoxis, met een overvloed aan kleine stervormige bloemen, van begin april tot eind augustus. Deze plant is perfect voor een kleine pot of schaal op je terrastafel, want ze worden niet hoger dan 15 cm. Zelfs al heb je een schaduwterras, dan nog hoef je je geen zorgen te maken over het gebrek aan bloemen.

Geurende siertabak (Nicotiana) bestaat uit allerlei kleuren en hoogtes. Combineer ze met een hanglobelia, een goudgele variant van het (doorlevend) gras Hakonechloa of een citroengele bladplant zoals Helichrysum 'Limelight'. Ook klassiekers zoals Sutera (syn. Bacopa) en begonia’s doen het geweldig in de schaduw, net als het vuurrode luciferplantje Cuphea llavea, Oxalis vulcanicola of Fritillaria meleagris in combinatie met kleine varens.

Fritillaria - Oxalis - Rhodohypoxis

Tips voor het aanplanten

Zorg voor een bloembak voorzien van afwateringsgaten voor een goede drainage of boor zelf gaatjes in de bodem als deze niet voorzien zijn. Bedenk ook waar je de bloempot of plantenbak wenst te plaatsen, want dat zal de keuze van jouw planten mede bepalen. Leg onderaan de bak steeds een laagje hydrokorrels om de afwatering te bevorderen en ervoor te zorgen dat de planten niet te nat komen te staan.

Gebruik altijd potgrond voor terrasplanten van goede kwaliteit, liefst één met klei en kokosvezels, dat spaart je een pak gietbeurten uit. Zorg ervoor dat je niet te veel planten in de bloembak plaatst, omdat ze nog zullen groeien. Voor éénjarigen is een plantafstand van 25 cm meestal geschikt.

Bloembakken vullen is doorgaans een heel geknoei, maar met dit eenvoudig trucje lukt het veel sneller zonder morsen. Leg een laagje potgrond, zet er de lege potjes van je éénjarigen in, vul de bak helemaal op en druk de grond goed aan. Haal er de potjes weer voorzichtig uit en plant dan je éénjarigen in de voorgevormde gaten. Vul nog wat aarde bij, schud de bak lichtjes op, ga er met de gieter over en klaar is kees.

Voed je planten na een maand voor het eerst met vloeibare mest en daarna wekelijks. Gebruik geen roze korrel, omdat dit voornamelijk tot veel bladgroei leidt en weinig bloei. Knip regelmatig de langste uitgebloeide stengels af om nieuwe bloei te stimuleren.

#5119Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).