Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bloedluis_bestrijden_op_24072012

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 28 januari 2021

Bloedluizen op dieren gevonden op 24-07-2012

Beste Tuinliefhebber,

Op regelmatige basis doen wij waarnemingen in de siertuin, fruittuin en moestuin en houden wij ook het gazon nauwlettend in het oog. Dit alles om schimmels en dierlijke belagers zoals insecten en mijten tijdig aan u te melden en hen een stap voor te blijven. Nu is het ideale moment aangebroken om verder vermelde parasieten aan te pakken om zo met een minimum aan product een optimaal bestrijdingsresultaat te bekomen.

Advies: 24 juli 2012 - Bericht 9

Er wordt momenteel gewaarschuwd voor volgende ziektes en plagen:


Aardappelplaag

Bloedluis op dieren

Spintmijt

Taksterfte op buxus

Vliegen in en om de woning

Bloedluis op dieren:

De naam bloedluis wordt algemeen gebruikt, maar eigenlijk gaat het over een spinachtige met als officiële naam rode vogelmijt (Dermanyssus gallinae), die voor ernstige problemen zorgt bij kippen, duiven en andere vogels. Bloedluizen zijn zeer lichtschuw. Overdag houden ze zich schuil in spleten en kieren, ’s nachts daarentegen gaan ze op zoek naar hun gastheer om te “eten”.
Het zuigen van bloed leidt tot bloedarmoede, verminderde eiproductie, verhoogde vatbaarheid voor ziekten en zelfs sterfte. De bloedluis gebruikt de mens niet als voedselbron, maar occasionele beten kunnen ernstige jeuk veroorzaken. Bij bloedluis aantasting geldt de regel “beter voorkomen dan genezen”!
Zorg er dan ook voor dat kooien en hokken absoluut vrij zijn van bloedluis en bloedluiseieren, wanneer nieuwe dieren erin gebracht worden. Daarom eerst grondig reinigen, eventueel wassen met heet water en/of ontsmetten met javel of dettol. Hiermee zijn alle microben, eitjes en luizen vernietigd, maar als we geen voorzorgsmaatregelen nemen komen de bloedluizen terug!

     

Bestrijdingsadvies:

Willen we preventief bloedluis bestrijden voor een langere periode dan kan Edialux u FOR-MITE aanbieden, een biologisch bestrijdingsmiddel. FOR-MITE is er in een gebruiksklare spray en een aerosol (FOR-MITE) voor de bestrijding van bloedluis bij alle soorten pluimvee: kippen, duiven, kanaries, parkieten, enz. Decimite/Formite wordt gespoten op alle oppervlakken, spleten en holten waar mijten zich kunnen bevinden. Na het sprayen van het product zal het water verdampen en blijft een laagje fijn verdeeld wit poeder achter. Het poeder hecht zich vast aan de poten van de mijten en immobiliseert ze. De mijten kunnen het pluimvee niet meer bereiken en sterven af. Decimite is dus gifvrij! Gezien het fysisch werkingsmechanisme is er dus ook geen gevaar voor resistentievorming. Decimite hoeft niet altijd preventief gebruikt te worden. Het kan ook ingezet worden wanneer een bloedluisexplosie zich voordoet, maar op dat moment zal het beheersen van de plaag toch wel wat moeilijker verlopen… Denk erom dat dit product niet op de dieren zelf gebruikt kan worden maar dat het gaat om een hokbehandeling. Voor het behandelen van de dieren zelf kan gebruik gemaakt worden van ZEROX-Pveeluispoeder.

For-Mite® | Zerox® -P


Waarschuwingssysteem tegen ziekten in de tuinOp regelmatige basis doet Garden Alert® waarnemingen in de siertuin, fruittuin en moestuin en houden wij de opkomst van ziektes en plagen nauwlettend in het oog.
Dit alles om dit u tijdig te melden zodat u hen een stap voor te blijven.

Garden Alert® is een uniek en gratis waarschuwingssysteem dat u gedurende het seizoen constant op de hoogte houdt van alle ziekten en plagen die kunnen voorkomen in zowel moes-, fruit- als siertuin.

Een waarschuwingsbericht van Garden Alert® geeft u een korte omschrijving van de ziekte en/of plaag gedocumenteerd met een aantal foto’s en een bestrijdingsadvies op maat. Zo’n bericht stelt u in staat de ziekte en/of plaag op een heel eenvoudige manier te herkennen. Op deze manier kan je door een minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen een optimaal resultaat bekomen. Het is immers zo dat wanneer de schade reeds goed zichtbaar is meer behandelingen noodzakelijk zijn en dat de schade soms nog moeilijk te herstellen is.

Door hier te klikken bekom je een unieke code voor gratis inschrijving op Garden Alert®. Je hoeft enkel nog je e-mail adres in te vullen op de website en u bent geregistreerd. Gratis, eenvoudig, snel en efficiënt omgaan met uw tuinproblemen.

#3567

Bron: Edialux
www.edialux.be