Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/blik_vooruit:_vogelgriep_in_aantocht

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 25 september 2020

Blik vooruit: vogelgriep in aantocht

Vogelgriep (aviaire influenza), een jaarlijks terugkerend fenomeen en een razendsnel, verspreidend virus dat voor grote ongerustheid zorgt bij de pluimveesector. De waarschuwingen zijn terecht als je de sterftecijfers in het Oosten van Europa even naleest: tienduizenden kippen en kalkoenen zijn reeds bezweken of gedood aan of door het virus. Bovendien stuurt de aangekondigde koude golf in het oosten trekkende wilde vogels in onze richting.

kolgans vogelgriepWilde trekvogels kunnen het hoogpathogene H5N8-virus in een sneltempo verspreiden, begin deze week viel er een eerste slachtoffer in Duitsland.  In de deelstaat Brandenburg werd er een dode, besmette kolgans gevonden. Vooraf waren er reeds uitbraken in pluimveebedrijven in Roemenië, Hongarije, Tsjechië en Polen...En heel recent ook in Oekraïne.

Het slachtoffer in Duitsland is een wilde gans, voorlopig zijn er nog geen pluimveebedrijven getroffen. De monitoring op wilde exemplaren is er verscherpt en er is extra waakzaamheid op het vlak van bedrijfshygiëne. Twee maatregelen die ook bij ons, zij het preventief, van kracht mogen gaan.

De Belgische en de Nederlandse pluimveesector zijn alvast vragende partij wat betreft de ophokplicht. Opgehokte dieren lopen minder risico op besmetting dan dieren die buiten blijven lopen. Zowel economisch als op het gebied van verdere verspreiding is het belangrijk dat er geen bedrijven worden aangetast.
Aangetaste bedrijven worden volledig opgeruimd en vormen een belangrijke vector voor de verdere verspreiding van het virus in de richting van andere bedrijven, slachterijen, etc.

pluimveesector vogelgriep nederland

Ook hobbyfokkers kunnen hun steentje bijdragen door hun dieren extra in de gaten te houden en op te hokken indien nodig. Dode dieren melden bij de dienst volksgezondheid is een essentieel onderdeel in het verdere onderzoek naar de verspreiding van de dodelijke H5-variant.


#5738

Auteur: Thomas
Redactie Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p