Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/blauwe_regen_wisteria_blauweregen_bloei


https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 17 mei 2022

Wisteria of de blauwe regen wil na vele jaren nog steeds geen bloemen krijgen.

BLAUWE REGEN (WISTERIA) ZONDER BLOEMEN

De oorzaak dat uw blauwe regen nog niet bloeit, ligt wellicht bij de herkomst van uw plant. Wisteria’s worden voornamelijk door zaad of via enten vermeerderd. Bij gezaaide planten kan het afhankelijk van de soort tot meer dan 10 jaar duren vooraleer de eerste bloemtrossen aan de takken verschijnen. De zaailingen waarop men enten plaatst van rijkbloeiende moederplanten zullen al na twee jaar bloeien. Bij de aanschaf van een blauwe regen is het dan ook interessant te kijken of je een viertal cm boven de grond nog de vergroeiingsplaats van de ent kan waarnemen. Wisteria's of blauwe regens die op deze manier zijn vermeerderd, geven ook de garantie van soortechtheid en een goede bloei. Je kunt begrijpen dat deze planten dan ook iets duurder zijn in aankoop. Daartegenover staat dat men zeker is van de kleur en de groeiwijze van de blauwe regen die je koopt.

Als je geen vergroeiing ziet van een ent dan heb je veel kans dat je een zaailing gekocht hebt. Om te weten hoe lang je nog zal moeten wachten op de eerste bloemtrossen kun je kijken naar de groeirichting van takken. Winden deze zich netjes van rechts naar links (wijzers in), dan heb je een Wisteria floribunda. Deze bloeien pas ten vroegste na 10 jaar, maar dan wel met lange bloemtrossen die zeer mooi ogen als die onder pergola’s door hangen.
Zaailingen van de Wisteria sinensis bloeien na 3 jaar. In april – mei voor het uitlopen van de bladeren zullen op de naakte takken vele lekker geurende bloemen verschijnen. De ranken winden zich tegen de wijzers in. 

Om een blauwe regen te hebben die rijk bloeit, plant je deze best op een zonnige standplaats. Zolang de jonge plant nog niet gebloeid heeft, is het niet aan te raden om de plant te snoeien of te bemesten. Deze factoren zouden de groei enkel aanwakkeren en de bloei uitstellen. 

Indien je in de toekomst nog een blauwe regen koopt, kies er dan eentje als de planten in bloei staan. Dan zal het je niet meer gebeuren dat je vele jaren moet wachten om van de eerste bloemen te mogen genieten en ben je ook ineens zeker van de gewenste kleur. Blauwe regen heeft vele cultivars die elk hun andere blauwtint hebben, maar er bestaan eveneens ook vele witte, paarse en roze cultivars. De witte variëteiten bloeien over het algemeen enkele weken later dan de blauwe.

veel succes

#1021Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon