Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/blauwe_bessen_recepten_planten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 17 april 2021

Blauwe bessen - Vaccinium corymbosum

De blauwe bes: een mooie en lekkere bes voor elke tuin

De blauwe bes (Vaccinium corymbosum) is familie van de bosbes (Vaccinium myrtillus) en lid van de heidefamilie(Ericaceae). Deze vruchtdragende struik wordt één tot anderhalve meter hoog en is ook in ons klimaat inheems. Je vindt de wilde blauwe bes vooral terug als onderbegroeiing in naaldbossen en uiteraard kan je ze kopen in vele variëteiten en soorten. Gekweekte nieuwe rassen zijn vooral afkomstig uit de Verenigde Staten. Deze nieuwe variëteiten zijn groot en sterk en dragen bovendien grote vruchten.

De wit- roze bloeitrossen verschijnen in mei en vanaf juli kan je de eerste bessen oogsten. Er zijn verschillende cultivars van zeer vroeg tot zeer laat rijpend zoals 'Bluetta' (zeer vroeg rijpend - half - juli), 'Bluecrop' (rijpt middentijds - eind juli) of 'Elliott' die zeer laat rijpt (half - augustus).
De bessen rijpen niet allemaal op hetzelfde moment dus je zal verschillende keren moeten plukken. Ook vele tuinvogels vinden deze bessen een lekkernij dus vanaf juli kan je de planten beter met een vogelnet beschermen.
Controleer de struik in het voorjaar ook op de spannerrupsen (Geometridae). Deze rupsen zijn vooral verzot op de bloemen van de blauwe bes, je kan ze gemakkelijk met de hand verwijderen.

De blauwe bes gedijt het best in zure grond. Tijdens het planten is het dus noodzakelijk een groot plantgat te graven en dit met zure materialen zoals turf, boomschors en humus te vullen. Eenmaal de blauwe bes is geplant kan je ook humus en schors aan de voet van de plant aanbrengen, dit voorkomt de groei van onkruid en houdt de grond vochtig en zuur. De plant verkiest ook een standplaats in volle zon en verkleurt prachtig rood in de herfstmaanden.

Blauwe bessen snoeien doe je best in het vroege voorjaar, dode en zwakke scheuten kunnen worden verwijderd en na het vierde jaar kan je oude takken vlakbij de grond wegsnijden om de struik te verjongen.
In het voorjaar kan je ook bemesten, hiervoor kan je meststof voor rododendrons gebruiken.
De zomerperiode is de oogstperiode, de bessen zijn het zoetst als ze volledig gekleurd en nog drie dagen aan de struik blijven hangen. Dan komen ze ook het makkelijks van de struik af tijdens het plukken. In een ondiepe schaal en gekoeld kunnen ze een week bewaard worden. Wil je ze langer conserveren dan kan je de bessen invriezen.

Blauwe bessen in de keuken:
De blauwe bes wordt gebruikt voor het maken van confituur of jam. Ook als vulling voor taarten en muffins zijn de blauwe bessen een lekkernij. Bessensap, bessenwijn of -siroop zijn ook producten die worden gemaakt van blauwe bessen in combinatie met verschillende andere vruchten.

#3554

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p