Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bladplanten_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 24 september 2021

Mooie bladplanten voor in de tuin

Bladvormen

 

Een bloem verkoopt zichzelf. Als je op een kwekerij of in een tuincentrum rond loopt, wordt je blik door de bloeiende planten getrokken.

Een plant in bloeiende staat kan je verleiden tot een impulsaankoop: weliswaar stond deze plant niet op je lijstje en weet je nog niet waar hij moet staan, maar de bloem is zo mooi…

 

In de tuin kijk je een groot deel van het jaar tegen het blad aan. De bloem is in de meeste gevallen korter te zien dan het blad. Daarom mag het blad zeker meespelen in de keuze van planten.

We kunnen kiezen op mooi blad maar ook op afwisseling van vorm. Als er in een border slechts een kleur voorkomt, valt de vorm van het blad extra op en is de afwisseling van bladvorm nog belangrijker.

 

Als we een plant kiezen vanwege het blad, komt natuurlijk snel de Hosta in beeld. Een prachtplant met zelfs een eigen vereniging! Maar in dit artikel gaan we in op enkele minder bekende planten met fraai blad.


Rodgersia of het kijkblad. De naam spreekt voor zich.

 

Rodgersia is een vaste plant die weliswaar mooi bloeit maar toch vooral vanwege het bijzondere blad wordt gekozen. Rodgersia aesculifolia heeft blad dat sterk lijkt op het blad van een kastanjeboom en dat is in de naam terug te zien. (Aesculus is kastanje) Rodgersia kan in zon en halfschaduw en heeft vooral in de volle zon graag een bodem die niet uitdroogt. De cultivar “Die Schöne” doet haar naam eer aan!


De bladeren van Kirengeshoma palmata, de Japanse wasbloem
vormen een mooie achtergrond voor de lagere planten die ervoor staan.

 

Kirengeshoma palmata, de Japanse wasbloem, is een vaste plant die laat in de zomer met zachtgele bloemetjes bloeit. De bloemen staan aan trossen en zijn smal trechtervormig. Het blad is lang daarvoor al mooi. Het is heldergroen en mooi ingesneden. De strakke vorm vormt een fraaie achtergrond voor andere vormen.

Kirengeshoma staat niet graag in de volle zon en houdt niet van kalk.


Tropaeolum peregrinum, de klimmende kanariekers

 

In de categorie klimmers is mooi gevormd blad te vinden bij Tropaeolum peregrinum, de klimmende kanariekers. Deze tot twee meter hoge klimmer heeft grijzig groen blad dat uit vijf brede lobben bestaat. Het gaat hier niet alleen om het blad want deze kanariekers is gedurende lange tijd getooid met aantrekkelijke bloemetjes, waarvan, heel apart, de bovenste kroonbladeren allebei groter zijn dan de onderste. Bovendien zijn ze gewimperd. De plant kan niet tegen vorst en wordt daarom als eenjarige geteeld.* Leuk om te combineren met paarsbloeiende clematissen, want daar mag het blad wel wat gemaskeerd worden!


Heuchera 'Caramel / purperklokje

 

Er zijn interessante ontwikkelingen in de plantenwereld. Van een aantal geslachten komen de laatste jaren nieuwe cultivars op de markt. Dat geldt ook voor een aantal planten met mooi blad. Zo zijn er diverse fraaie Heuchera’s bijgekomen, zoals de cultivar “Caramel” met inderdaad caramelkleurig blad, dat heel mooi staat bij zachtoranje; “Frosted Violet” in koud violetrood en “Stoplight”. (ja, dat zeggen Amerikanen tegen traficlight) Deze is lichtgroen en heeft felrode brede nerven, wat leuk is bij een Eucomis bijvoorbeeld. De Heuchera daagt uit tot boeiende combinaties met planten waar het accent op de bloem ligt.

 

Aandacht voor het blad bij de keuze van beplanting leidt tot een tuin die langer mooi is maar vooral ook interessant is en veel bloemen beter uit laat komen.

 

*In het voorjaarsnummer van het magazine van tuinadvies zal een artikel verschijnen over de opkweek van eenjarige planten.

 

#1290

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl