Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/biodynamisch_tuinieren_maan


https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 25 mei 2022

MAAN-dagen: biodynamisch tuinieren volgens de stand van de maan


MAAN-dagen

Onlangs een ontdekking gedaan om succesvol te tuinieren. Een van onze vrienden verklaarde dat hij een bepaalde dag niet kon komen, wel twee dagen erna. Reden? Het waren dagen aan het begin van de dalende maan en daarom erg gunstig om blad- en bloemgewassen verder aan te planten, te snoeien en te mesten. Op 28 mei daarentegen, een knoopdag in de dalende maanperiode, mag er juist weer niet worden geplant, gesnoeid en gemest. Die dag was hij dus vrij. Op 29 en 30 mei zijn, bij wassende maan ook nog de zgn. vruchtdagen; dagen dat succes verzekerd is bij het planten van vruchten. Waarschijnlijk ligt het dus aan mijn zaai- en plantgedrag dat er nog geen enkele kalebas of pompoen is opgekomen.

Niet alleen voor het planten en zaaien gelden gunstige of ongunstige dagen. Ook de tijd voor het kappen van bomen is onderhevig aan de spelregels die onder invloed van de maan zijn voorgeschreven. Er zijn dagen waarbij de maanstand een gunstige invloed uitoefent voor bovengrondse gewassen, terwijl er andere dagen zijn om ondergronds gewas te oogsten of te zaaien. Dit is overigens nog de makkelijkste regel. Bij wassende maan, dus als het maanlicht toeneemt is de invloed gunstig voor bovengrondse gewassen. Bij afnemende maan is haar aantrekkingskracht juist gunstig voor ondergrondse plantendelen. Op 7 juni is het volle maan dus tot die dag kunnen we aanplanten, hierna concentreren we ons op de ondergrondse gewassen. Ingewikkeld wordt het echter wanneer blijkt dat wassende maan en klimmende maan twee verschillende begrippen zijn. De periode 27 tot en met 31 mei is er zowel wassende maan als dalende maan. Erg gunstig allemaal om te tuinieren, met als ongunstige uitzondering 28 mei, de dag van dalende maanknoop. Niet snoeien, niet mesten en niet planten die dag. Een geschikte dag dus om dit stukje te schrijven.

Filosofie, antroposofie en astronomie gaan hier hand in hand met volksoverlevering wat, gelukkig voor ons, resulteerde in handzame zaai- plant- en oogstkalenders, waarvan wij letterlijk de vruchten plukken. Deze kalenders worden op grote schaal gebruikt in de biodynamische land- en tuinbouw en zelfs door imkers. Het lijkt erop dat met behulp ervan de oogsten beter slagen en de gewassen rijker tot wasdom komen. Grondlegger voor biodynamische land- en tuinbouw was filosoof Rudolf Steiner. Enkele van zijn pupillen ontwikkelden daarop een biodynamische methode voor tuinieren, waarop antroposofe Maria Thun in 1963 de eerste zaaikalender samenstelde gebaseerd op de astronomische wijzerplaat. De huidige zaai- plant- en oogstkalender samengesteld door Jose Orins, volgt nog altijd de theorieën van Maria Thun.

Op www.koninklijkevolkstuinenkluisbergen.centerall.com  is de handige werkkalender te vinden die mij de vele informatie verschafte welke ik zeker ga gebruiken. Op deze website wordt trouwens ook melding gemaakt van de 7de reuze barbecue, die zij organiseren op zaterdag 6 juni; een gunstige ‘maandag’. Daags voor volle maan, dus een goede invloed op het planten, snoeien en mesten. Een dag die dan na al dat werk uitermate geschikt is om af te sluiten met een barbecue. Wel eerst even lid worden en de weergoden gunstig stemmen.

#2031Jeanine Leytens

Auteur: Jeanine Leytens

Terug naar boven icoon