Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bijen_soorten_helpen_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 3 augustus 2021

2010 Internationaal jaar van de Biodiversiteit: Bijen helpen.

2010 Internationaal jaar van de Biodiversiteit: Bijen helpen.

Het gaat niet goed met de bijen. Wereldwijd neemt de sterfte alarmerend toe, ook in Nederland. Het is niet alleen een zaak waar natuurliefhebbers zich druk over maken. Economisch zijn de gevolgen enorm. Zo ondervinden fruittelers schade bij gebrek aan voldoende bijenvolkeren. Als de bestuiving uitblijft, is er geen oogst. Ook de gezondheid van de mens hangt uiteindelijk samen met die van de bij.
Er is en wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van de bijensterfte. Daar spelen diverse factoren een rol in en de discussies worden volop en in alle hevigheid gevoerd.
De varroamijt is een parasiet die ernstige schade toebrengt aan bijenvolkeren. Deze mijt is resistent geworden voor  bestrijdingsmiddelen en vormt daardoor een ware plaag voor de imkers.
Ook virussen worden genoemd als oorzaak van de massale bijensterfte. Daarnaast zijn bijen uitzonderlijk gevoelig voor chemische bestrijdingsmiddelen.


Hommels op een sierartisjok.


We kunnen de bijen behulpzaam zijn.
Allereerst door chemische bestrijdingsmiddelen te vermijden.
Bijvoorbeeld bij luizen: Lieveheersbeestjes zijn goede luizenvangers. Er zijn lieveheersbeest-kasten te koop (of zelf te maken). Als we het de lieveheersbeestjes naar de zin maken, wordt de bestrijding van luizen voor ons gedaan. Mocht dat niet lukken, dat zetten we een bij-vriendelijk bestrijdingsproduct in, zoals Xardin Tegen Luizen.

Voorts kunnen we de bij nestgelegenheid bieden. Een bij stelt geen hoge eisen. Bosjes van bamboestengels of houtblokken met gaten van verschillende grootte. Er zijn zelfs kant-en-klare insectenhotels te koop. (bekijk het assortiment insectenhotels in de Tuinadvies webwinkel)
We kunnen er ook voor zorgen dat de bij voldoende voedsel vindt. Uit onderzoek blijkt dat de bij weerbaarder wordt naarmate zijn dieet gevarieerder is. Eenzijdige maaltijden, zoals stuifmeel dat vrijwel geheel van maïs afkomstig is, worden wel genoemd als oorzaak van verzwakking van bijenvolken.
We zorgen daarom voor nectarleveranciers in de vorm van een gevarieerde beplanting. Dat levert ons een prachtige tuin op!


honingbij op een Sedum

Enkele mooie borderplanten die belangrijke nectarleveranciers zijn:

  • Eupatorium (koninginnekruid)
  • Centaurea (korenbloem)
  • Campanula (klokjesbloem)
  • Malva sylvestris (groot kaasjeskruid)
  • Knautia arvensis (beemdkroon)
  • Veronica (ereprijs)
  • Agastache (dropplant)
  • Calamintha (bergsteentijm).
#2485

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl