Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bewegend_water

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 29 november 2021

Fontein, bronsteen, borrelsteen, waterval of een waterloopje brengen uw vijver tot leven.

 Bewegend water: een extra dimensie voor uw vijver.

Bewegend water

Tuinen met water zijn sinds de oudheid in zwang. Water is immers het symbool van leven. Bewegend water zorgt voor een extra dimensie. Een fontein, een bronsteen, een waterval of een waterloopje brengen uw vijver tot leven. Heel praktisch is bovendien dat bewegend water extra zuurstof in uw vijver brengt. Dat is goed voor de waterkwaliteit.

Fonteinen vormen een historisch symbool van macht en rijkdom. Alleen in een grote vijver kan een fontein worden geplaatst, want spetterend water en waterplanten gaan niet samen. Een klein spuitertje is een goed alternatief. Of creëer bijvoorbeeld met de grond die vrijkomt bij de aanleg van uw vijver een hoogteverschil. Daarmee kunt u een waterloop maken waarlangs het water zachtjes naar beneden klatert.

Waterloop.
Met waterdichte folie (0,5 mm of dikker) en een pompsysteem maakt u een waterloop. Leg op de folie op regelmatige afstanden platte stenen. Ook zijn kunststof schaaldelen te koop en folies met een grindlaag. Met keien en een randbeplanting van varens, moerasaronskelk (Lysichiton americanus), Hosta's, bies en Houttuynia ontstaat een natuurlijk aandoende begroeiing. In de buurt van spetterend water zijn planten met een stevig blad het meest geschikt.

   


moerasaronskelk (Lysichiton americanus)

Bronsteen.
Een bronsteen met murmelend water is eenvoudig te maken en vraagt weinig ruimte. Zelfs op een balkon kan zo'n waterelement worden aangelegd. Een doorboorde (molen)steen op een stalen rooster boven een ingegraven waterbak is zo geplaatst.

Een kleine pomp wordt in de waterbak gehangen. Het rooster is goed weg te werken met keien en een beplanting van lage kruipende oeverplanten zoals Houttuynia, penningkruid (Lychimachia nummerlaria), moerasvergeetmijniet (Myosotis palustris) en zenegroen (Ajuga).

#1173

Bron: PPH - Plant Publicity Holland