Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bewaren_zomergroenten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 17 november 2019

Fruit en groenten bewaren tijdens de zomer

Zomergroenten en zomerfruit: hoe bewaart u ze goed?

De zomer brengt een groot aanbod aan plukverse Flandria-groenten. In de winkelrekken ogen ook de aardbeien en de bessen erg verleidelijk. Maar hoe kunt u die versheid thuis zo lang mogelijk bewaren?

Het is beslist niet zo dat alle groenten en fruit tijdens de zomer best in de koelkast worden bewaard. Tomaten en aubergines bij voorbeeld zijn onderhevig aan lage-temperatuurbederf. In de koelkast worden ze snel slap en komt hun kroontje los.

In het onderstaande overzicht maken we een onderscheid tussen

  • Een koelkast (temperatuur tussen 3° en 10° C): de groentebak en/of de twee hoogste rekken.

  • Een koele berging (minimaal 8° en maximaal 10° C): ideaal is een verluchte kleine kelder of een verluchte donkere ruimte waar de temperatuur vrij constant koel blijft.

  • Kamertemperatuur: vanaf 12° C, maar niet pal naast een warmtebron of in de volle zon.

  • Aardbeien: koelkast. Zo snel mogelijk consumeren!

  • Aubergines: kamertemperatuur. Nooit samen of op hetzelfde schap als tomaten. Tomaten geven immers ethyleen af en daaraan zijn aubergines, courgettes en komkommers gevoelig voor.

  • Bessen (aalbessen, kruisbessen): koelkast. Zo snel mogelijk consumeren!

  • Bleekselderij en groene selderij: koelkast.

  • Bloemkool en broccoli: koelkast.

  • Verse boluien en lente-uitjes: koelkast.

  • Bonen (alle soorten): koele berging.

  • Bramen: koelkast. Zo snel mogelijk consumeren!

  • Courgettes: koele berging of kamertemperatuur. Nooit samen met of op hetzelfde schap als tomaten.

  • Frambozen: koelkast. Zo snel mogelijk consumeren!

  • Jonge prei: koelkast.

  • Komkommer: koele berging of kamertemperatuur. Nooit samen met of op hetzelfde schap als tomaten.

  • Kropsla en alle andere slasoorten (lollo bionda, lollo rossa, eikenbladsla, Romeinse sla, batavia, veldsla, radicchio rosso, ijsbergsla…): koelkast.

  • Paprika’s (alle kleuren): koele berging.

  • Peterselie en andere tuinkruiden: potjes-met-wortel mag u bewaren op kamertemperatuur, afgesneden verse tuinkruiden moeten in de koelkast.

  • Primeuraardappelen: koele berging, maar niet in de buurt van citrusvruchten, uien, kaas en andere zuivelproducten. Aardappelen nemen immers hun aroma’s over. Flandriaprimeuraardappelen zijn te koop tot 15 augustus.

  • Tomaten (los en tros): kamertemperatuur. Vooral nooit in de koelkast!

  • Wortelen met loof: koelkast.

#635

Bron: Flandria