Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/behandeling_van_tuinhout

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 17 september 2021

Behandeling van tuinhout

tuinmeubelen behandelenAls hout op een goede manier is behandeld en met zorg is gebruikt, dan mag het blootgesteld worden aan regen, sneeuw, zonlicht, … Sommige houtsoorten vragen meer onderhoud dan andere soorten.  Ceder, Chinese hemlock, eik, acacia, bankirai en teak tuinmeubelen worden vaak gekozen vanwege hun duurzaamheid en het gemakkelijk onderhouden.

Teak heeft een natuurlijke weerstand waardoor het bestand is tegen verval en insecten. Eik, Chinese hemlock, bankirai, acacia en ceder bevatten bovendien chemische stoffen waardoor ze taai worden en dus langdurig meegaan.
Het beste moment om houten tuinmeubelen te behandelen is in een warme en droge periode.

behandeling van houten tuinmeubelen

Hoe houten tuinmeubelen behandelen:

inwrijven houten tuinmeubelen

  1. Reinig het meubilair met warm zeepsop en een propere doek. Spoel daarna grondig af en laat voldoende drogen in open lucht. Laat minstens 24 uur drogen alvorens enige producten aan te brengen. Hardnekkig vuil kan met een mengeling van trinatriumfosfaat en warm water geschrobd worden, waarna de meubels opnieuw goed worden afgespoeld.
  2. Controleer daarna het meubilair op scheurtjes of schilfers. Indien nodig mogen deze met een licht schuurpapiertje glad gezet worden.
  3. Inolieën van hout mag 1 tot 2 keer per jaar.  Breng de olie aan met een propere borstel en veeg de overtollige olie weg met een zachte en absorberende doek.
  4. Reeds behandeld hout kan behandeld worden met een schimmelremmer zodat het verouderingsproces wordt vertraagt.
  5. Schroeven en scharnieren die roesten geven ook kleur af aan het meubilair. Vervang deze dan ook tijdig. Om de scharnieren te smeren gebruik je best ook geen olie, maar een glijmiddel op basis van siliconen. Dit geeft geen kleur af waardoor er geen donkere vlekken ontstaan rond de scharnieren.
  6. Tijdens de nacht en winterperiode is het best om de tuinmeubelen te bedekken met een plasticfolie of beschermhoes. Indien mogelijk is het beter dat de meubels binnenshuis overwinteren.

beschermhoes voor tuinmeubelen

Behandeling van Chinse hemlock  en bankirai:

Indien op correcte wijze behandeld blijft dit jarenlang mooi. Daarom start u vanaf in het begin met het inolieën met een teakolie. Uiteraard blijven deze meubelen niet onbeschermd buiten tijdens de winter.

  1. Spoel de te behandelen meubels af met de tuinslang zodat het oppervlakkig vuil verwijderd wordt. Schob met een zachte borstel en een sopje.  Spoel daarna de zeepresten volledig weg en laat voldoende drogen.
  2. Schuur het onbehandeld hout met een schuurpapier met fijne korrel. Spoel daarna opnieuw om de stofresten te verwijderen en laat opnieuw voldoende drogen.
  3. Behandel daarna het hout met een teakolie en een zachte propere doek. Doe dit in openlucht en laat de olie gedurende 24 uur absorberen.  Wrijf steeds in de richting van de nerven van het hout, te beginnen bij de top en werk naar beneden.  Gebruik steeds voldoende olie op de doek.

Tip:  Zorg er steeds voor dat houten meubelen niet in een plas water kunnen staan, of dat er water blijft staan op de meubelen na een regenbui. Het water zal in het hout trekken en randen vertonen na verloop van tijd. Deze zijn niet altijd eenvoudig te verwijderen.

Bekijk hier onze producten i.vm. meubelbescherming.

 

#4242