Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/begonia_tuberosa_knollen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 12 april 2021

Begonia's zijn er in vele soorten en kleuren

Begonia

Familie: Begoniaceae
populaire naam: Dubbele begonia, hangbegonia, kleinbloemige begonia
Oorsprong: Zuid Amerika
Bloemkleur: rood, wit, roze, oranje, geel, paar, abrikoos, meerkleurig.
Bloeiperiode: juni- oktober
Hoogte: 25- 40 cm
Plantdiepte: de knol net overdekt met grond
Plantafstand: 15 cm
Boltype: knol
Lichtomstandigheden: groeit het best op lichte plaatsen, direct zonlicht veroorzaakt verbranding van bloemen en bladeren
Toepassingen: borders en potten

De Begonia bestaat uit honderden soorten die allemaal in één categorie vallen, wortelachtige begonia’s. Moderne wortelachtige begonia’s zijn niet een soort van de grootste tropische plantfamilies maar een creatie van tuinbouwkundige. Ze zijn botanisch beschreven als knolbegonia's.

We kunnen Begonia’s in meerdere groepen verdelen: Begonia bertinii (hangende bloemen), Begonia crispa (enkelbloemige bloem), Begonia double (dubbel), Begonia pendula (hangend), Begonia fimbriata (verkreukte en dubbele bloemen), Begonia marmorata (dubbelbloemige bloem) en Begonia multiflora maxima (kleinbloemige bloem). De bladeren zijn groot en donker groen.

Het zijn allemaal uitstekende serreplanten, maar ze zijn bekend als borderplanten en bakbeplanting.
De naam begonia komt van Michel Bégon (1638-1710), intendance van San Domingo en later gouverneur van Canada, welke erg actief was in planten. Toen Charles Plumier, een Franse botanist en monnik, de eerste Begonia in het begin van 1700 beschrijft, koos hij de naam Bégon voor de plant, als eer aan Michel Bégon.


Begoniatapijt

Begonia’s zijn niet winterhard. Ze kunnen niet tegen vorst. Plant ze in het voorjaar, na de laatste kans op nachtvorst. (Veel mensen beginnen met de start van het groeiproces in huis, 4 –6 weken voordat de planten buiten geplant worden, zodat ze een voorsprong hebben en de bloemen eerder in het seizoen bloeien). Graaf de bollen in de herfst, voor de eerste nachtvorst op. Bewaar ze in turf op een koele en droge plaats om ze het volgende jaar opnieuw te kunnen planten.

De kleuren van de knolbegonia staan mooi bij blauwachtige planten. In bakken zijn soorten als Scaevola en Lobelia erinus goede keuzes. Net als de Salvia farinacea, natuurlijk. Gele knolbegonia’s contrasteren mooi in een pot met kleine coniferen zoals Juniperus horizontalis. Grote potten beplant met knolbegonia’s kunnen ook geraniums bevatten, Mignondahlia’s en grootbloemige en kleinbloemige Zinnias. Een mooie terracotta pot gevuld met witte knolbegonia’s en wat klimop over de rand ziet er heel mooi uit.

#2114

Bron: IBC