Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/begonia_rex_bladbegonia

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 12 april 2021

Begonia rex of bladbegonia siert de huiskamer met zijn grote en mooie bladeren

Begonia rex: bladbegonia met uitstraling

Bizarre en betoverende bladpatronen maken van deze Begonia een plant waar je naar kunt blijven kijken. De ene keer lijken ze zilverachtig, valt het licht anders, dan komen opeens roze, karmozijn of groen naar voren. Veel mensen denken bij de begonia eerst aan de uitbundig bloeiende soorten. Onterecht, want de ‘blad’begonia, zoals deze plant wat gewoontjes heet, is door haar prachtige tinten een geweldige sfeerplant!

Koninklijk
Hoewel we het in de volksmond ‘bladbegonia’ noemen, zouden ze eigenlijk aangesproken moeten worden met ‘koningsbegonia’s’. Dat is namelijk de juiste vertaling van de officiële naam ‘Begonia rex’. Koninklijk komt ook beter overeen met het uiterlijk van deze plant; de fluweelachtig behaarde bladeren, waarin de rode, donkergroene of grijze kleur overheerst met daarop schitterende tekeningen in diverse kleurnuances van wit tot donkergroen en paars. De plant kan grote bladeren krijgen, gun hem dus een grote, stevige pot.


Het sfeervolle blad van de Begonia ‘rex’. Ook de rode bladbegonia is een blikvanger.

Eenheid
Kies een pot in één van de kleuren die in het blad terug komt. Dat geeft een rustig effect op het getekende blad en vormt een eenheid met de plant. Donkergroen bijvoorbeeld of dieprood, bij de rode bladbegonia. Wit geeft een prachtig contrast terwijl het blad mooi afsteekt. Potten met een drukke print vormen een minder goede combinatie met deze plant. Hou de aarde van de bladbegonia overigens licht vochtig want de plant is een goede groeier. De planten blijven laag, maar het blad zelf kan wel 30 centimeter lang worden. Een lichte plek is het beste, maar niet in de volle zon.

#902