Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bamboe_in_de_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 11 augustus 2022

Weetjes over bamboe in de tuin

soorten bamboe - bamboe verwijderen

Soorten bamboe

Bamboe groeit in onze contreien niet veel hoger dan 10 meter. Deze lengte wordt bereikt door Phyllostachys niger, samen met de hoogte van deze plant gaat ook de dikte van de stengel (halm) mee. De Phyllostachys van 10 meter heeft halmen van 4 tot 5 cm. Deze soort past evenwel niet in iedere tuin. Een soort zoals de Fargesia die niet veel hoger dan 3 meter wordt zal wellicht beter passen. Deze soort heeft een halmdikte van anderhalf tot 2 cm.
Daarnaast behoren de bodembedekkende soorten zoals Pleioblastus ook tot de bamboesoorten, al worden ze vaak verward met siergrassen. Het verschil van Pleioblastus en siergrassen is dat siergrassen vanuit de grond opschieten, terwijl de bamboe steeds een steel of stammetje heeft.

Bamboe snoeien

Over het algemeen wordt snoeien van bamboe niet aangeraden, omdat de natuurlijke groeivorm hierdoor teloor gaat. De bodembedekkende soorten (Pleioblastus) kan wel jaarlijks gesnoeid worden, zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe halmen om uit te schieten. In Japan worden halmen die drie of vier jaar oud zijn weggesnoeid. Dit zorgt ervoor dat de plant altijd jonge halmen heeft, waardoor het mooiste optische zicht bekomen wordt.

Phyllostachys niger - grootste bamboe soort
Phyllostachys niger: de grootst groeiende bamboe in de Benelux

Woekerplant

Bamboe is een gekende plant wanneer het over woekerplanten gaat. Echter niet iedere soort bamboe is zo’n woekeraar. Er zijn twee soorten bamboe: pachymorf (zodevormend) en leptomorf (lopend). De pachymorfe soorten zijn beter geschikt om te gebruiken in (kleinere) tuinen. Soorten zoals pleoblastus, Sasa of Sasaella zijn af te raden (tenzij u de buur flink wil pesten).
Minder snel groeiende soorten zoals Pseudosasa japonica kan eenvoudig ingetoomd worden door de nieuwe scheuten te breken, waardoor ze afsterven en niet verder zullen verspreiden. Een andere optie is het gebruik van bamboebegrenzers of rhizoombegrenzers. Deze vormen een ‘muur’ rond het wortelgestel waardoor de bamboe niet kan woekeren. Zorg er wel voor dat de boord iets boven de grond komt, zodat eventuele wortels er niet over gaan kruipen.
Bamboe groeit bijzonder snel. Een vuistregel om te groei te bepalen is (althans bij een volwassen plant) drie maanden om een volwassen hoogte te bereiken. Bij soorten die dus 10 meter groeien komt dat neer op ongeveer 11 cm per dag. Dit zijn echter nog niet de snelste groeiers. In tropische gebieden groeien er soorten die tot 30 cm per dag kunnen groeien.

leptomorf bamboe wortel woekerplant
Een zeer lange leptomorf rhizoom van een bamboe

Aanplanting en verzorging

Aangezien bamboe een krachtig wortelgestel heeft wordt het niet aangeraden om deze dicht in de buurt van een vijver te plaatsen. Ook al geeft dit vaak een heel erg mooi zicht, toch wordt het niet aangeraden en al zeker niet wanneer het een folievijver betreft. De folie (plastic of EPDM) zal sowieso niet in staat zijn om de wortels tegen te houden. Als gevolg daarvan zal de vijver leeglopen.
Wenst u de bamboe een goeie verzorging te geven? Dan kunt u hem best jaarlijks meststoffen geven. Door de immense groei, heeft uw plant ook die voeding nodig. Heeft u liever een iets trager groeiende bamboe, dan is bijmesten niet nodig. Bamboe wordt niet aangeplant voor de bloei, maar voor het blad, vandaar dat de bemesting best gebeurt met voedingsstoffen die rijk zijn aan stikstof.

 

Bamboe verwijderen of bamboe doden

Bamboedoodmaker Panic

Het probleem bij bamboe is dat wanneer die moet verwijderd worden uit de tuin het een erg lastige klus wordt. Uitgraven kan, maar weet dat elk stukje wortel dat blijft zitten opnieuw een heuze bamboeplant kan worden.
Het gebruik van rhizoombegrenzers kan oplossing bieden om het wortelgestel binnen de perken te houden (letterlijk) zo wordt het verwijderen nog makkerlijker gemaakt.

Er bestaat echter een manier om de bamboe blijvend te verwijderen. Hardnekkige en woekerende bamboe kan met Panic worden verwijderd.
De te verwijderen bamboe wordt in het voorjaar zeer kort geschoren en nieuwe uitschietende scheuten wordt ingesmeerd met Panic. Dit systemisch middel zal ervoor zorgen dat de actieve stof ook meegevoerd wordt tot in de wortels waardoor de volledige plant zal afsterven. Mogelijks lukt dit niet na de eerste behandeling. Herhaal het proces tot de bamboe volledig dood is.

#3212
Terug naar boven icoon