Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/augustus__geniet_zoveel_mogelijk_van_je_vijver

Tuinadvies

Toon alles uit: "Onderhoud"

Vijvertips in augustus

Neem de tijd om zoveel mogelijk te genieten van je vijver. Libellen scheren over het water en komen ons bekijken. De snoekkruiden bloeien volop en ook de blauwe lobelia’s laten zich nu van hun mooiste kan zien. De waterlelies gaan onverdroten verder met bloeien en van sommige soorten zien we nu pas de schoonheid.

Vijvertips in augustus

Wat nood aan actie? Stap het water in en dun de zuurstofplanten eens uit. Verwijderen de uitgebloeide bloemen en vergeelde bladeren van de waterlelies. Er komt weer ‘open’ water vrij en dat is goed voor het vijverevenwicht. 

Is je vijver al vele jaren oud en de laatste tijd misschien wat verwaarloosd door tijdsgebrek? Alles toegegroeid en een laag modder op de bodem? Dan kan je eens denken aan groot onderhoud. Met andere woorden: je maakt de vijver volledig leeg. Daar is wat moed voor nodig maar je zal er achteraf geen spijt van hebben.

Je zal dan eerst een tijdelijk onderkomen moeten voorzien voor je vissen en planten. Liefst staan de containers in de schaduw, gevuld met vijverwater. Een zuurstofpomp is hierbij een must. Span er een net over om te vermijden dat vissen eruit kunnen (en katten erin).

Laat de waterstand van de vijver zakken en vang de vissen en andere waterdieren. Vervolgens haal je de planten weg. Dan verwijderen je de modderlaag (een diep plastic vuilblik is handig). Deze modder kan je zonder problemen ergens in de tuin uitspreiden. Het is een prima voedingsbodem en bemesting voor siertuin of groentetuin. Reinig de vijverfolie enkel en alleen met water en gebruik geen detergenten.

Na deze schoonmaak kan er opnieuw water in de vijver. De planten plaats je terug. Tot en met de eerste helft van september kan je probleemloos vijverplanten verpoten/verjongen. Bovenaan, op de vijvergrond, komt een laagje Clinopti Plus. Als bescherming tegen de vissen en goed voor het vijverevenwicht.

bacterieopstart en substraat voor vijverplanten

Een vijveropstart-preparaat zoals AquaStart van Bell Vitall verkort de "wachttijd" voor de vissen. Water uit de vijver wordt nu bij de container met vissen gedaan. Wanneer de watertemperatuur dezelfde is kunnen de bewoners terug in de vijver.

De heringerichte vijver kan er nu weer een tijdje tegen en volgend jaar zal je er nog meer kunnen van genieten!


#5411

Bron: Helder Vijveren
www.heldervijveren.com