Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/aubergines_op_de_bbq

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 9 maart 2021

Aubergines op de bbq

De aubergine is een veelzijdige zomergroente en uiterst geschikt als grillgroente op elke gezellige BBQ. Een presentatie met andere exoten, zoals paprika en courgette, zorgt voor een geslaagd BBQ!

aubergine is heerlijke groente op de bbqVolop productie
Warmteminnende planten als aubergines gedijen best onder glas. Bij ons onder beschermde teelt kan de teler de kwaliteit ook beter sturen. Er is een duidelijk onderscheid in kwaliteit met import uit het zuiden. Bovendien is de korte afstand tussen producent en consument een garantie voor de versheid én ook milieuvriendelijk.
In 2012 werd op de BelOrta-veiling, site Sint-Katelijne-Waver ruim 8 miljoen kg aubergines aangevoerd “BelOrta vermarkt 97% van de totale Belgische productie en in 2013 groeit het areaal én de productie met 12% tegenover 2012”, verduidelijkt Hans De Meyer, supervisor marketing bij Veiling BelOrta.

kwaliteitskenmerken
Het keurmerk garandeert topkwaliteit door een uitgebreid en efficiënt controlesysteem op het totale productieproces en de oogst, vastgelegd in een teeltlastenboek. Homogene aanvoer wordt verzekerd door een continue en langere productieperiode in ons gematigd klimaat.
Eigen aubergines hebben vele troeven voor de consument: 
• uniforme, paarse kleur
• mooi glanzend
• goed ontwikkeld en regelmatige vorm
• vrij van verbranding
• intacte, frisse bloemkelk
• korte, frisgroene stengel

verse aubergines kopen

Waar op letten bij het bewaren van aubergines?
• Bewaar aubergines bij 14-17 °C, anders worden ze slap of verwelkt de stengel. 
• Een relatieve luchtvochtigheid van 90 tot 95% is gewenst. 
• Dek deze zuiderse groente altijd af, zo verkleint de kans op uitdroging. 
• Leg ze niet naast groentesoorten die ethyleen afgeven, zoals tomaten. 
• Laat ze altijd in de originele verpakking. 
• Vermijd grote temperatuursverschillen.
• Stal ze nooit uit in de zon.

teelt van auberginePerfect om te grillen
“Aubergine is een vertrouwde groente in de allochtone keuken en dankzij het groeiende succes van de mediterrane keuken zijn aubergines aan een opmars bezig. De consument kan de veelzijdigheid van deze interessante groente nog meer ontdekken”, stelt Hans De Meyer.
Zomerse promoties en bereidingstips op de winkelvloer kunnen de bekendheid een boost geven. Aubergines mogen vooral niet ontbreken op elk gezellig BBQ-feest. Het is de perfecte grillgroente: gemakkelijk te bereiden, vrolijk van kleur en eenvoudig op smaak te brengen. Verwijs naar het receptenboekje 'De zomer op tafel' voor bereidingstips en bewaartips.

Lekker, gezond en licht
Aubergines hebben slechts 16 kCal per 100 g maar zitten boordevol voedingsstoffen die samenhangen met gezonde en lichte voeding: vitamines, mineralen, vezelstoffen en antioxidanten. Kortom, een lekkere en gezonde groente. Mooi meegenomen voor wie aan zijn of haar lijn wil werken.

Beschikbaarheid
Het mooie weer zorgt nog volop voor productie. Het hoofdseizoen loopt door tot september, oktober. In de weken 31 t/m 37 wordt op de LAVA-veilingen 250.000 kg per week aangevoerd. Voor september (week 38-41) kan de handel nog rekenen op 150.000 à 180.000 kg per week.

#4035

Bron: Flandria