Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/aubergine_eierplant_verzorging

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 20 juni 2021

Aubergine of de eierplant voor op en top kleur en smaak

O! aubergine… op en top kleur en smaak

Aubergine is de vruchtgroente van de eierplant en is het ganse jaar door verkrijgbaar. Bij ons is vooral de donkerpaarse vruchtgroente bekend, maar in feite bestaan er tientallen soorten aubergines: er zijn dunne, lichtpaarse aubergines maar ook variaties van groen, wit, gestreept of gevlekt te verkrijgen. Iedere variatie kenmerkt zich door een andere smaak.

Het leuke aan aubergines is dat ze een onuitputtelijke bron van inspiratie vormen voor wie graag aan de slag gaat in de keuken. Drooggebakken, gegrild, gestoomd, gekookt, gegratineerd, gefrituurd … je kan er werkelijk alle kanten mee op.
Belangrijk bij aankoop is te letten op een glanzende, onbeschadigde schil met frisgroene kroonblaadjes. Een lichte vingerdruk geeft aanduiding betreffende de rijpheid van de groente: als deze een klein beetje meegeeft, dan is de aubergine rijp voor gebruik. Een rijpe aubergine toont overigens een ietwat mattere glans. Hoe kleiner de aubergine, hoe minder bitter.

Aubergines houden niet echt van superkoelte. Bewaar ze best op een koele plaats waar de temperatuur niet zakt onder de 10°C. Je kunt een aubergine tot 7 dagen bewaren als ze bij aankoop nog niet rijp is.
Een aubergine is op zich caloriearm maar ‘nuttigt’ tijdens het bereidingsproces nogal wat vetstof (olijfolie bijvoorbeeld). Daarom is een aubergine niet zo geschikt voor mensen die graag een strikt dieet volgen. Toch bevat de aubergine heel wat vezels en sommige van de koolhydraten aanwezig in aubergine worden gefermenteerd in de dikke darm. Samen met de vezelaanvoer, het lage natriumgehalte en het hoge kaliumgehalte krijgt de aubergine een licht laxerend effect.

Als we de foodpairing-test op aubergine laten lopen, dan krijgen we mooie combinaties.
Een aubergine voelt zich prima in de omgeving van: brood, olijfolie, boekweit, mout, gekookte kabeljauw, gebakken eendenlever, halfharde Spaanse geitenkaas, cheddar, melk, honing, miso, anijs, basilicum, peterselie, mango, abrikoos, zwarte bessen, zwarte thee, fondant chocolade (Costa Rica).

#2437

Bron: Lava