Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/asperges_lente_recepten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 26 oktober 2020

Zin in een knappe(rige) lente met asperges?

Zin in een knappe(rige) lente met asperges?

De lente is in het land. Het licht wordt feller, bot wordt blad, het groen is fris, het geel van paaslelies en forsythia’s maakt de harmonie compleet.
De aantrekkingskracht van een mooie lentedag is ongelooflijk groot: jong en oud trekken naar buiten, de activiteitsgraad stijgt, het lichaam wil het overtollige wintervet kwijt.
Lente is een knap seizoen.
Lente is ook een knapperig seizoen. Zeker wanneer de deugddoende zon zich laat vergezellen van een ‘crispy’ oostenwindje en prachtige witte wolken.

 

Fris, wit, licht, groen, geel, knapperig is precies wat een tafel vol heerlijke lentegroenten ons kan bieden.

  • Een nieuwe lente, een nieuwe smaak… met asperges op kop! Een heerlijke seizoensgroente die zich leent tot leuke, creatieve ideetjes in de keuken.

  • Een nieuwe lente, een nieuwe keuze… met een mand vol primeurgroenten als belofte voor een gezonde variatie op tijd en op smaak.

  • Een nieuwe natuur, een andere textuur… ideetjes om groenten anders te ‘verpakken’ met een lekker korstje en groenten op die manier voor het jongste volkje aantrekkelijk te maken.

Je lichaam op punt met asperges!

Asperges zijn een grondige groente. Letterlijk en figuurlijk. De zachte humusrijke grond van Vlaanderen leende ze tijd om te groeien. Maar ook in figuurlijke zin zijn asperges ‘grondig’. Ze zijn én caloriearm én ruim beschikbaar in het seizoen én hebben een apart gezondheidseffect. Want asperges zijn niet alleen vezelrijk maar hebben ook een uitzonderlijk hoge kalium-natriumbalans (veel kalium, weinig natrium). Bovendien zijn asperges enorm rijk aan vitamines B, A en C.

Het gevolg? Vezels zijn goed voor de darmen, de intensiteit aan kalium en de geringe aanwezigheid van natrium (en dus ook van zout) maken asperges vochtafdrijvend. Ideaal om de vele afvalstoffen van de ‘rustige’ wintertijd kwijt te raken. De aanwezigheid van oligozuren en beta-aspargine vergroten dit diuretisch effect (stimulans voor de nierfunctie) en maken de groente bloedzuiverend. Naast kalium bevatten asperges ook veel calcium, magnesium en ijzer. Verder kenmerkt de asperge zich als een bijzonder reservoir van vitamine B1 en B2. De eerste helpt suiker omzetten als energie voor de spieren terwijl vitamine B2 de stofwisseling bevordert. Kortom, asperges zijn een ideale groente voor wie de winter achter zich wil laten!

Witte asperges zijn de trots van de Belgische groenteteelt. Van begin april tot 24 juni, traditioneel op de feestdag van Sint-Jan, zijn de Flandria-asperges uit de volle grond beschikbaar. Ze komen uit de provincies Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen. Daar vinden ze een ideale bodem om te groeien: rul zand waarin ze diep kunnen wortelen. Diezelfde losse grond wordt gebruikt om de bedden op te hogen waarin de asperges groeien. Zo kunnen ze ongehinderd, recht naar boven groeien. Het resultaat is een mooie rechte asperge.

 

Flandria-asperges hebben een roomwitte kleur en een mooi wit gesloten kopje. Van zodra de aspergekweker een scheurtje in het kweekbed ziet, dan weet hij dat daar een asperge naar boven komt. Dan moet hij ze ook onmiddellijk oogsten, want als het kopje enkele uren aan het zonlicht wordt blootgesteld, wordt het mauve en vervolgens groen. Groene asperges zijn trouwens niets anders dan asperges die boven de grond groeien.

 

 

Hoe herken je Flandria-asperges?

Flandria-asperges moeten een dikke en rechte stengel hebben, geen opvallende schubben en ze moeten breken als je ze buigt. Het snijvlak aan de onderkant moet er gaaf en fris uitzien. Als dat erg ingedroogd is, dan zijn de asperges niet zo vers meer. Er is nog een leuk trucje om te versheid van asperges te controleren: wrijf twee stengels tegen elkaar. Als die een piepend geluid maken, dan zijn ze supervers.

Magere groente

Verwerk asperges meteen na de aankoop. Wil je ze toch nog even bewaren, rol ze dan in een vochtige handdoek. Asperges bestaat voor 95% uit water en drogen snel uit.  Bewaar ze zo verpakt maximum 2 dagen in de groentelade van de koelkast. Zijn je asperges al iets ouder, leg ze dan een uurtje of twee in ijskoud water, daar zullen ze van opfrissen.

Asperges zijn ideale groenten voor de slanke lijn. Ze leveren slechts 16 kcal per 100 g. Ze bevatten bovendien 30 mg vitamine C per 100 gram, 20 mg calcium, 60 mg fosfor en 200 mg kalium.

#1966

Bron: Flandria