Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/areca_kamerplant_januari

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 12 augustus 2022

Areca als kamerplant in januari

Tropisch verendek
Goudpalm of vederpalm, zo wordt de Areca ook wel genoemd. Die laatste benaming dankt hij aan zijn indrukwekkend bladerdek, dat lijkt op de veren van een fraaie tropische vogelsoort. Dat komt door de manier waarop de takken van de Areca groeien. Die groeien namelijk via stengels die zich stuk voor stuk vanuit de grond ontwikkelen. Wanneer de Areca zich goed voelt, zullen er nieuwe stengels ontstaan en zal hij in de breedte groeien. Resultaat? Een steeds groter gespreid tropisch ‘verendek’. In zijn natuurlijke habitat, de vochtige regenwouden in Madagaskar, vormt hij met zijn soortgenoten en tientallen andere palmsoorten een dicht oerwoud van prachtige, groene bladeren.

Verzorgend type
Een verzorgend type, deze Areca. Als een echte beschermengel waakt hij over je gezondheid. Heeft de Areca zijn plek in je huis gevonden? Dan zal hij zich meteen over je ontfermen. Hij verwijdert giftige stoffen uit de lucht. Tegelijkertijd verbetert hij de luchtvochtigheid in de kamer doordat hij het water dat hij krijgt verdampt. En jij profiteert van zuivere én niet te droge lucht.

Anderzijds moet je van tijd tot tijd de lelijke punten of dode bladere afknippen, zo laag mogelijk op de stengel. Regelmatige snoei zal beloond worden met nieuwe en mooie bladeren.
Van april tot september is het aangeraden om 1 keer per week wat voeding te voorzien.

Plaats: Zet hem een op een lichte standplaats, maar vermijd direct zonlicht.
Wanneer er geen nieuwe bladeren aangemaakt worden, dan staat deze plant wellicht iets te donker. Verkleurde en gele bladeren is een teken dat de plant te veel direct zonlicht krijgt. Zoek dan een nieuw plaasje uit.

Water: Geef de Areca regelmatig water, zodat de kluit nooit uitgedroogd is.
1 keer per week is meestal niet voldoende gedurende de winter. Geef minstens 2 keer water per week in de lente.
Benevel ook af en toe de bladeren, zeker wanneer de plant in een uitdrogende omgeving staat (bijvoorbeeld een kachel). Let erop dat het water niet te koud is, handwarm water is ideaal.

Terug naar boven icoon