Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/appels_soorten_recepten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 22 oktober 2020

Appels: tips en recepten

Onvergelijkbaar: appels eigen bodem

In onze klimaatzone zijn appels een vaste waarde in het fruitlandschap. Ontelbare tuinen en tuintjes koesteren hun appelboom. In winkel en supermarkt liggen de mooiste Flandria-exemplaren te blozen en te blinken. Nee, je kunt geen appels met peren vergelijken.
Maar de appels van eigen bodem, van het Flandria-label uiteraard, zijn sowieso onvergelijkbaar.
Second to none… vrij vertaald: niet de eerste de beste!
Van de namen alleen al krijg je het water in de mond. Van appels als Jonagold, Golden Delicious, Cox Orange, Boskoop of Jonagored of peren als Conference, Doyenné of Durondeau ga je bijna dagdromen. Dit prachtige fruit staat synoniem voor zoete sappigheid, veel variatie in smaak én gezondheid. Ze brengen immers tal van essentiële voedingsstoffen aan, zoals voedingsvezels, vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen.
Jonagold, de kruising van Golden Delicious en Jonathan, is bij uitstek de populairste Belgische appel.

Een appeltip voor elke weekdag:

 • Een appeltje schillen? Liever niet!
  De schil van de appel bevat enorm veel bioactieve stoffen, meer dan het vruchtvlees. Veel antioxidanten bevinden zich dichtbij de schil, zoals quercetine. Daarom is een appeltje schillen niet echt een goed idee als je optimaal van zijn troeven wil genieten. Veel mensen wantrouwen het soms vettige uitzicht van de schil. Toch is dat een natuurlijk fenomeen, vooral bij bewaarappels. De schil ontwikkelt namelijk tijdens de groei een waslaag die ervoor zorgt dat er kwaliteitsbehoud is: weinig oxidatie, geen ongewenste ‘indringers’… Hoe dichter de laag, hoe beter de bewaarkwaliteit. Hoe meer barstjes de schil vertoont, hoe vlugger de appel ‘krimpt’ en aan kwaliteit verliest.
   
 • Bewaar een appel koel!
  Appels bewaar je best in het fruitvak van de koelkast. Zo blijven ze langer hun smaak en de volle kwaliteit behouden.
   
 • Een tabletje vitamine C?
  Op zich bevat een appel niet zo heel veel vitamine C. Maar een appel bevat wel een bom aan antioxidanten en die bewijzen hun diensten als preventiemiddel tegen tal van chronische aandoeningen (bv. hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker). Inderdaad: an apple a day keeps the doctor away…
   
 • Welzijn in plaats van welvaartziektes?
  Een appel is een doortastend en smaakvol tussendoortje. Echt iets om je tanden in te zetten. Droog de appel af met een droge doek en… geniet. Onderzoek wijst uit dat het eten van 1 of 2 appels per dag het risico op diabetes type 2 zou verlagen, het risico op een verhoogd cholesterolniveau kan verminderen en ook gewichtsverlies in de hand kan werken.
 • Bescherming tegen griep
  Bepaalde stoffen in appels (en uien) helpen ons te beschermen tegen het griepvirus. Veel heeft te maken met de aanwezigheid van quercetine, een antioxidant. Deze stof bezit ontstekingswerende eigenschappen en maakt dat het griepvirus moeilijker ‘ziek’ kan maken. Laat ons duidelijk zijn: de aanbevolen hygiënische maatregelen om een besmetting met griep te voorkomen, blijven natuurlijk van kracht.

Gevulde appel met noten en zure room.
Ingrediënten voor 1 persoon:

 • 1 appel
 • 1 eetlepel walnoten
 • 1 koffielepel suiker
 • 1 koffielepel vloeibare honing
 • 4 eetlepels zure room.

Boor het klokhuis uit de appel maar schil hem niet. Maak de opening bovenaan wat groter.
Hak de noten grof en meng ze met de suiker. Zet de appel rechtop in een klein ovenschaaltje en vul de vrucht met de noten. Giet er de vloeibare honing over en laat 15 minuten garen in een voorverwarmde oven van 200°C.
Klop de zure room op tot hij vrij dik maar nog vloeibaar is.
Leg elke appel op een bord en schep er een lepel room naast.

Appelmoesflip met honing.
Ingrediënten per persoon:

 • 1 Flandria-appel
 • ½ koffielepel kaneelpoeder
 • 2 koffielepels vloeibare honing
 • 1 klein potje magere yoghurt (ijskoud).

Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in stukjes.
Doe de stukjes appel met het kaneelpoeder en 1 eetlepel water in een pan. Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen met het deksel op de pan.
Neem de pan van het vuur, roer de honing goed door de appelmoes en laat afkoelen.
Vul een hoog glas afwisselend met laagjes yoghurt en appelmoes.

#2198