Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/apart_rouwwerk

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 21 september 2020

Apart rouwwerk bloemstuk

De traditionele potchrysanten zetten we dit jaar even aan de kant en we gaan aan de slag om zelf een apart stukje te maken om op het graf te leggen.

Apart rouwstukje, de afgewerkte foto

Bloemschikbenodigdheden om dit rouwwerk te maken

  • stuk isolatieplaat (+-50 cm op 12cm) en toch een 4 cm hoog
  • woldraad
  • etalagespelden
  • krammen
  • plastic buisjes
  • vanda Blue Magic
  • groen cordilineblad: 10 tal
  • tak met mooie beweging in: hier gebruikt: krulhazelaar
  • mesje, schaar…pipetvuller, pookdraad

Online bloemschikcursus bloemschikbenodigheden Leren bloemschikken voor een rouwstukje bloemschikbenodigdheden Vanda

Werkwijze om dit rouwstuk te maken

Bepaal vooraf waar je je bloemen wil en maak 3 gaatjes in de isolatieplaat. Je kunt dit doen met behulp van een mesje: snij een “X” en probeer een deel van de isolatie eruit te halen. Duw dan je plastic buisje naar beneden, gelijk met de plaat. Ik heb de plastic buisjes gehalveerd, anders zijn deze te lang.
Knip langs de nerf van het Cordilineblad zodat je 2 helften bekomt. Je hebt er toch een redelijk aantal nodig dus je knipt er best een aantal op voorhand. Wikkel 1 voor 1 de halve bladeren rond de plaat en zet vast met etalagespelden. Begin een stukje voorbij de rand, dan hoef je op het einde enkel maar 2 kleine stukjes meer met blad weg te steken. Wees niet al te zuinig met de etalagespelden, beter één teveel dan te weinig.

Leer online bloemschikken

Knip 2 stukken woldraad. Knoop begin en uiteinde vast aan een kram en wikkel boven- en onderaan vast op het stuk. Tip hierbij is: zorg dat je op voorhand weet hoelang je de draad wil hebben zodat beide uiteinden wel degelijk aan de onderkant van het stuk zitten.
Neem een halve pookdraad, plooi 2 à 3 maal rond de tak en doe dit op 2 punten. Je hebt dan zogezegd 4 ‘beentjes’ die je in de isolatieplaat kan prikken. Ook hier weer opletten waar je de draad bevestigd op de tak: deze mag je achteraf niet zien dus best op een plaats waar nadien de vanda bloemen boven komen te zitten.
Maak terug een ‘X’ met je mesje daar waar je de buisjes gestoken hebt. Steek er 3 prachtige Vanda’s in en vul met water. Hier heb ik er nog rozenblaadjes onder gelegd maar eigenlijk hoeft dit niet.

Tips en weetjes

Stem woldraad en bloemen qua kleur op elkaar af.  Kies niet zomaar “een” tak.  Zoek er één met nét dat ietsje meer beweging. Een fijn stukje schors kan hier ook mooi bij passen.  Takken van de krulhazelaar zijn hiervoor zeer geschikt.
Het groene cordilineblad is een zeer sterk blad dat lang mooi blijft. Het voelt iets dikker aan dan Aspidistrablad en is ook makkelijker te gebruiken omdat de bladeren bijna recht zijn en bij het Aspidistrablad zit je met een boogje.
De Vanda is vrij duur in aankoop maar dit komt omdat het bijna 6 jaar duurt voordat een vanda volgroeid is en kan gaan bloeien.  Ze groeien de eerste 5 jaar in Thailand waarna ze  per vliegtuig getransporteerd worden.
Ze groeien dan nog een paar jaar verder alvorens ze verkocht kunnen worden.  Ze zijn vrij van ziekten, eenvoudig te verzorgen en kunnen 6 tot 8 weken lang bloeien.

Succes!

#2711

Auteur: Petra Matthys
Hedendaags bloemschikken – themagerichte workshops
www.hetbladmotief.be