Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/andijvie_groente

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 29 september 2020

Andijvie telen in de moestuin - een bittere groente voor in de salade of om te stoven

 

Andijvie (Cichorium endivia)

Aan de wetenschappelijke naam kun je zien dat deze groente nauw verwant is met o.a. witloof (Cichorium intybus) Beide behoren ze dan ook tot dezelfde familie van de samengesteldbloemigen of Asteraceae. Verder heeft deze bladgroente net als het willoof vrij bitter smakende bladeren tenzij men ze gaat bleken.

De andijvie kunnen we opdelen in twee groepen: krulandijvie (Cichorium endivia var. crispum) en gladbladige andijvie (Cichorium endivia var. latifolium). De krulandijvie die ook wel frisee-andijvie genoemd wordt smaakt wel nog een stuk bitterder.
Snijandijvie is dan weer te vergelijken met snijsla en wordt gezaaid vanaf april in volle grond. Gewoon afsnijden tot enkele cm boven de grond en zo kan je een tweede oogst verkrijgen en met wat geluk zelfs nog een derde.

Daarnaast zijn er drie teeltperiodes men name de vroege teelt, de zomerteelt en de najaarsteelt. Vooral deze laatste is de meest gangbare voor de meeste moestuinliefhebbers daar men voor deze teeltperiode niet over een kas dient te beschikken EN omdat deze ook veel minder gevoelig is aan het doorschieten (vorming van bloeistengel). Zowel het zaaien als het planten kan bij de herfstteelt gewoon in de vollegrond gebeuren. Voor deze teelt wordt er gezaaid vanaf begin juni tot half juli. Het planten loopt van half juli tot half augustus en de oogst volgt vanaf eind september tot begin januari. Tijdens de wintermaanden is het wel aangeraden om een wintervlies over de planten te leggen tijdens een vorstperiode.

Voor de voorjaarsteelt dien je in maart te zaaien onder verwarmd glas om vanaf juni te oogsten. De zomerteelt kan vanaf half april onder koud glas gezaaid worden om te oogsten vanaf juli tot half september.


Krulandijvie in de moestuin van Bowie

Bemesting
Zorg voor een voedzame bodem door compost of goed verteerde organische stalmest ruim op voorhand doorheen de grond te mengen. Aangezien het een bladgewas betreft weten we ook dat andijvie een  vrij hoge stikstofbehoefte kent.


Ziekten en plagen
  • Slakken tasten jonge plantjes aan en bij de grotere kroppen vinden slakken het heerlijk om tussen of onder de bladeren weg te kruipen.

  • Bodeminsecten zoals aardrupsen, emelten,... kunnen de wortels aanvreten waardoor de planten slap vallen en weg kwijnen.

  • Bladluizen, maar ook wortelluizen kunnen in droge periodes andijvie belagen.

  • In natte, vochtige periodes moet men dan weer aandacht hebben voor schimmelziektes zoals vuur die de kop kunnen opsteken.

  • In vochtige periodes kan er ook rand (bruine bladranden) optreden. Daarvoor is voornamelijk de krulandijvie gevoelig.

 Teelttips:

Andijvie wordt meestal 'gebleekt'. Dit wil zeggen dat de krop met een koordje wordt dichtgebonden waardoor het hart geen zonlicht krijgt en zal verbleken. Zo krijgt het hart van de plant een gele kleur waardoor deze blaadjes veel malser en smakelijker zijn dan wanneer je de plant niet zou bleken. Het bleken kan je doen door zo goed als alle bladeren (behalve die die op de grond liggen, vaak zijn die al niet meer zo mooi) met je handen bij elkaar neemt en er een grote elastiek of touw rond doet. Een weekje of twee later is je andijvie dan oogstklaar. Zorg er wel voor dat je planten voldoende groot (een doormeter van 50cm) zijn voordat je gaat bleken.

Je kan ook andijvie bleken door er een omgekeerde bloempot waarvan het drainagegaatje dicht gestopt is overheen te plaatsen. Er zijn ook speciaal gemaakte bleekpotten in de handel. Voor krulandijvie kun je ook platte schalen op het hart van de plant leggen. Voor al deze methodes is een tweetal weken bleken ruim voldoende.
Wel opletten dat het gewas goed droog is als je hiermee begint, anders gaat alles rotten. Hou er eveneens rekening mee dat gebleekte andijvie veel minder goed bewaart en minder vitamine C bevat.

Recept andijvie met kabeljauw door Andre:

Ingrediënten:
1 andijvie, 100 g boter, 1 eetlepel citroensap, peper, 4 gepelde, hardgekookte eieren, 4 kabeljauwmoten, 3 tomaten, een halve eetlepel citroensap, 1,25 dl olijfolie, 1 eetlepel basilicum (fijn gehakt), 35 g tomatenpuree, zout, 1 theelepel Provençaalse kruiden, 100g emmentaler (geraspt)

Bereiding:
Maak de andijvie proper, blancheer in kokend gezouten water en laat uitlekken. Laat de andijvie gedurende 5 minuten stoven in hete boter en kruid met peper, zout en citroensap. Schep over in een beboterde ovenschotel. Pocheer de vismootjes halfgaar, laat uitlekken en schik op de andijvie. Snij de gepelde hardgekookte eieren middendoor en schik langs de randen van de schotel. De tomaten tot een coulis bereiden. Voeg hier het citroensap, de kruiden, peper en zout toe en pureer het geheel met de mixer. Voeg onder voortdurend roeren de olie druppelsgewijs toe tot een gebonden saus wordt bekomen. Roer de tomatenpuree door de saus en werkt af met de gehakte basilicum. Giet de tomatencoulis over in de ovenschaal. Kruiden met peper, zout en de Provençaalse kruiden. Bestrooi met geraspte kaas en laat 10 minuten gratineren in een hete oven of onder de grill. Smakelijk

 
#2043