Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/alternatieve_slasoorten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 24 oktober 2020

Slasoorten in kleuren en maten

Alternatieve slasoorten zorgen voor lang nazomers gevoel

Lollo bionda, lollo rossa, eikenbladsla, batavia, rucola, … Alternatieve slasoorten die in de zomer volop in productie zijn uit openluchtteelt, maar ook in het najaar is er nog voldoende aanvoer uit teelt onder glas. Eindeloze variatie voor nazomerse slaatjes die de eters ervan nog lang in vakantiestemming houden!

De alternatieve slasoorten zijn niet meer weg te denken uit de groentekorf van de Vlaamse consument. Zowel de in open lucht geteelde, als de onder glas geteelde variëteiten hebben een vaste plaats in de markt veroverd. In het najaar komt de productie uit teelt onder glas. De verbruiker geniet hierdoor van een ruimer sla-aanbod dat bovendien het hele jaar door beschikbaar is. Er is nog ruime aanvoer van september tot oktober. Ook in november wordt het aanbod van alternatieve slasoorten nog verzekerd. De multicolor in wortelzak blijft tot het einde van het jaar beschikbaar voor de handel.

Soorten sla


Lollo Bionda en Lollo Rossa

  • Lollo Bionda en Lollo Rossa: hebben een losse krop met sterk gekruld blad. Lollo Rossa is de rode variant, Lollo Bionda de gele.


Eikenbladsla: groen of rood

  • Eikenbladsla - groen of rood: vormt een losse, roodbruine of groene krop. De bladeren zijn sterk ingesneden en lijken min of meer op een eikenblad. Het blad is mals en zacht en heeft een lichte nootachtige smaak.

  • Multicolor: een combinatie van 3 slasoorten - lollo bionda, lollo rossa en eikenblad - in één wortelkluit, ideaal voor consumenten die een sla-mix willen en toch verse producten willen gebruiken in plaats van voorgesneden gemengde slasoorten.


Rode sla

  • Rode sla: is de rode variante van de gewone kropsla.


IJsbergsla

  • IJsbergsla: ijsbergsla vormt een heel vaste krop. De bladeren zijn stevig en knapperig. De smaak is pittiger dan die van gewone kropsla. De houdbaarheid is zeer goed.

  • Radicchio Rosso: radicchio rosso is een rond, klein kropje van rode bladeren met witte nerven. Zeer stevige structuur, knapperig maar toch mals.


Batavia

  • Batavia groen of rood: batavia lijkt qua vorm op kropsla. Het blad is sterk gebobbeld en heeft een gegolfde vorm. Batavia is een slasoort met een heerlijke, frisse nasmaak en een knapperige ‘beet’. Het grote voordeel van dergelijke sla is de lange houdbaarheid!


Romeinse sla

  • Romeinse sla: de buitenste bladeren zijn vrij hard en zijn perfect om te stoven.
  • Rucola: onder het Flandria-label bestaat de authentieke zuiderse rucola met de donkergroene kleur, ingesneden bladeren én scherpe smaak.
  • Koraalsla: enkel de onderste 4 à 5 cm afsnijden, als resultaat krijg je een waaier van losse blaadjes. Een gezonde, zeer smakelijke en knapperige sla. Is verkrijgbaar in rood en groen.

Sortering en verpakking
Flandria alternatieve slasoorten zijn vrij van beschadigingen en fysiologische gebreken. De kroppen ogen fris en vers. Ze zijn vrij van kropvorming en zijn goed ontwikkeld. Ze hebben een glad snijvlak en hebben een verzorgde presentatie en verpakking.
Sortering van alternatieve slasoorten gebeurt op basis van het gewicht van 100 kroppen, de kleur, de lengte en de bladvorm: fijn of grof. Standaard worden deze slasoorten in blauwe EPS-kisten verpakt. Het product kan ook in een zakje met of zonder perskluit aangeboden worden. Andere verpakkingen worden geleverd op vraag van de handel.

Bewaring
Het product wordt het best bewaard bij een temperatuur van 1 °C (min 0 - max 3 °C) met een relatieve vochtigheid van 95 à 100%. Ook alternatieve slasoorten bestaan voor het grootste gedeelte uit water. Lang bewaren is dus uit den boze.

Combineer versheid met gemak
Alternatieve slasoorten lenen zich perfect voor een kleurrijke, gemengde sla, maar ogen ook mooi als bordgarnituur. Probeer eens om van Batavia soep te maken, te stoven, smoren, of roerbakken. Batavia combineert uitstekend met allerlei andere groenten. De smaak van verse batavia is zo fris dat het bij vlees, vis, kip, kaas, noten of eiergerechten past. Hebt u klanten die graag experimenteren in de keuken? Suggereer hen om met Batavia aan de slag te gaan. Rucolablaadjes smaken heerlijk, verwerkt in groene salades, aardappelsalade en tomatensalade. Ze geven een aparte toets aan koude en warme pastaschotels. Gekookt en gepureerd is het een extra smaakmaker voor soepen en sauzen. Voor de ‘echte’ keukenpietenl: met rucola kunt u een pittige pestovariant bereiden. Radicchio rosso wordt voornamelijk als basissalade gebruikt, wordt direct geserveerd met dressing of goede olijfolie. Radicchio is ook zeer geschikt voor garnering tussen een broodje.

Veel vitamientjes, geen calorieën
Sla behoort tot de meest caloriearme groenten: 7 kcal per 100 gram. Door verschillende soorten sla te mengen krijg je een kleurrijke, aantrekkelijke salade én een gezonde cocktail van verschillende voedingsstoffen en andere gezondheidsbevorderende stoffen, waaronder antioxidanten die ons helpen beschermen tegen ziekte. Radicchio rosso bijvoorbeeld blijkt net zoveel of meer antioxidanten te bevatten dan blauwe bes en spinazie.
Bij een normale hoeveelheid van 100 gram radicchio in een gemengde salade is dat een ‘gezondheidsbom’. Kortom, sla is een bron van vitamines.
Uitgedrukt per 100 gram product. Energetische waarde 28 Kj / 7 kcal
Vitamine A : 70 µg
Vitamine C : 10 mg
Kalium : 292 mg
Calcium : 39 mg
Fosfor : 40 mg
Vezels : 0,8 g

#2167

Bron: Flandria