Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/alternatieve_kerstboom_maken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 28 september 2021

Kerstboom maken met rode cornus en lunaria

 

Alternatieve kerstboom maken met rode takken van de Cornus en  met decoratieve judaspenning

 

Alternatieve kerstbomen vinden meer en meer opgang. Ze zullen nooit de plaats innemen van de echte kerstbomen, maar er zijn heel leuke modellen bij en je kunt ze ook met eigen tuinmateriaal maken.

Ook allerlei vormen van kerstbomen kun je er mee maken, kegelvorm, piramidevorm; je kunt een heel uitgerekte top aan de boom maken zoals in dit vb. Je kunt er kleine kerstbollen in verwerken, maar ook ander decoratief vegetatief materiaal kan accenten leggen: vb zaaddozen, bessen, enz….

Je kunt zo een kerstboompje laten aansluiten op je recipiënt, maar je kunt het ook op de gewenste hoogte brengen door een stevige tak in je piepschuim te steken.
Allerlei variaties zijn mogelijk, met of zonder kerstlichtjes in.

Lunaria rediviva (judaspenning) is een vaste plant van ± 80 cm met in juni - juli wit-lila bloemen, die later zaaddozen geven, net als de eenjarige judaspenning. De zaaddozen van de vaste plant judaspenning heeft echter langwerpige zaaddozen terwijl de eenjarige ronde zaaddozen heeft. De plant vraagt een normale bodem en kan zowel de volle zon als halfschaduw verdragen.

 

Als je cornus (om het even welke kleur: groen, rode, zwartrode) takken wil verwerken, moet je in het voorjaar de heester kort knippen. Dan heb je eenjarige takken zonder veel zijtakjes aan, die verwerken vrij gemakkelijk voor constructies.

 

Materiaal dat je nodig hebt

 

 • Piepschuim kegel van 30 a 40 cm hoog (basis naargelang de rand van je recipiënt, het moet er net op passen)
 • een conisch recipiënt (schuin oplopend en bovenaan smaller) Vorm is belangrijk om de lijn van de kerstboom hierop te laten doorlopen.
 • Als aankleding voor de kegel kun je grijs eucalyptusblad gebruiken, maar de onderkant van elaeanusblad (olijfwilg) en van de lange bladeren van deViburnum rhytidophyllum zijn ook grijs. Je kunt de kegel gewoon in grijs schilderen, of zelfs in de kleur van je cornus of van de draden van je kerstverlichting. Maar gewoon plat mos kan ook gebruikt worden
 • kleine krammen
 • strokrammen
 • kleine kerstlichtjes
 • zaaddozen van judaspenning (hier Lunaria rediviva gebruikt, maar de klassieke judaspenning kun je ook gebruiken)
 • stiftlijm (Pritt)
 • binddraad
 • parels
 • lange etalagespelden
 • klei
 • een tak
 • Cornus alba 'Kesselringii' (donkerrode bijna zwarte takken)
 • sierbinddraad (op langwerpig houten stokjes) variatie aan rode tinten (3 volledige klosjes gebruikt)
 • voor het facultatieve: lijmpistool en lijm

 

Werkwijze

 

·        Bekijk hoe je de kegel wil bekleden:

o       bladapplicatie met grijs blad van Eucalyptus of Elaeagnus  (olijfwilg), of Viburnum rhytidophyllum

o       plat mos er op gekramd

o       verven in de kleur van je recipiënt of in de kleur van je cornustakken, of van je verlichting

·        (facultatief) lijm aan de onderkant van je kegel ± 4 cm kleine stukjes cornus helemaal dicht tegen elkaar Dit is de rand die op je recipiënt komt te liggen. Maar je kunt ook de bladapplicatie of het mos gewoon laten doorlopen onderaan.

·        Steek een klein takje cornus in de top van je kegel om je boompje te verlengen en als basis om straks je takken te binden.

·        Verdeel je “brandende” (anders zie je niet hoe de verdeling is) kerstverlichting over de top én de kegel. Zet ze vast met kleine krammen. Nadien mogen de lampjes uit. Aan de top kun je eventueel een klein binddraadje gebruiken om die lampjes op hun plaats te houden.

·        Knip alle zijtakjes van je cornus en knip de takken de lengte zoals je de boom wil + nog ¾ van je recipiënt bedekt.

·        Vanaf hier moet je opletten dat je niet in je verlichting prikt.

·        Zet je cornus takken vast met grote krammen (± 2 per tak) de fijne kant aan de top van je boompje. Laat je krammen een beetje uitsteken. Steek de krammen wel op een verschillende hoogte vast en dan de tak er naast.

·        Zorg er voor dat de tak die eventueel schuin is, ter hoogte van je recipiënt naar buiten loopt.

·        Laat onderaan en in het midden wat plaats tussen de takken, bovenaan aan het fijne gedeelte van de tak mogen ze samen komen

·        Bind nu de verschillende soorten sierdraad rond je boompje te beginnen onderaan en zo naar de top. Je start door een oogje te maken en dit achteraan in je boompje vast te zetten met een kleine kram. Zet de draad ook op deze manier vast bij het uiteinde van je klosjes. Maak een mooie binding op de top van je boom, goed gevuld met draad

 

 

·        Zorg er voor dat je mooie lijnen krijgt. Helemaal gesloten hoeft het niet te zijn, je ziet een klein beetje je l-verlichting maar als dat geen scherp contrasterende kleur heeft, is dat zeker niet erg

·        Steek etalagespelden in je parels en verdeel die mooi over het geheel. Laat ze wel een beetje uitsteken; op die manier kun je de grote krammen weg nemen en zorgen de parels er voor dat je draden op zijn plaats blijven.

·        Lijm zaaddozen van Lunaria met stiftlijm (Pritt) aan de draden of takken, zorg er voor dat je niet op de lichtjes lijmt. Steek je lichtjes opnieuw aan om ze beter te zien

 

Variatie

Je kunt ook nog bessen of rozenbottels of peperbollentakjes of gedroogde rozenblaadjes of wat je graag ziet verwerken.

 

Succes en mooie feestdagen

#1314

Auteur: Nigella