Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/aloe_vera_kamerplant

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 29 september 2020

Aloe vera als kamerplant

Adembenemende Aloë / Allmighty Aloë

Alsof je een stukje oertijd in huis haalt. Majestueuze Aloë is het soort kamerplant dat indruk maakt met kracht, eenvoud en uitstraling. O ja, en uithoudingsvermogen!

Instant charisma
Het gevoel een stukje eeuwigheid in handen te hebben, dat geeft Aloë, een kamerplant die heden en verleden bindt. De stoere oervorm ademt rust uit, als natuurlijk interieuraccent. Alle samengebalde power komt voort uit een dikke rozet waaruit dikke, sappige bladeren in een ferme punt groeien. De kleur varieert van blauwgrijs tot groen, de vorm van compact en laag tot hoog en wijd. De vetplant staat bekend als ‘bijna niet kapot te krijgen’: kan tegen warmte én een fris huiskamerklimaat en gaat zelfs niet mokken als je drie keer vergeet ‘m water te geven.

Out of Africa

Aloë komt oorspronkelijk van de Kaapverdische Eilanden, maar is door verwildering verspreid over grote delen van Afrika en het gebied rond de Middellandse Zee. Bijzonder aan deze plant zijn de beschermende eigenschappen tegen het verlies van vocht. Wanneer één van de bladeren van de plant beschadigd raakt, zal de ‘wond’ zich vrijwel meteen dichten met stollend sap, om zoveel mogelijk vocht binnen te houden, net als bij mensen.

Happy Housemate
Standplaats: Volle zon, schaduw – kan overal tegen..
Temperatuur: Aloë is bestand tegen temperatuurwisselingen tussen 5-30 º C.
Verzorging: Gebruik grond met veel klei, zand en steen, flink water geven, daarna helemaal laten uitdrogen. Om de twee, drie jaar in het voorjaar verpotten.
Nog even dit: Afgezien van echt nooit water geven en de plant niet verpotten als die uit zijn voegen barst, kan er eigenlijk niets misgaan.

Nice to know
Hoewel Aloë in het alternatieve circuit bekend staat als een wondermiddel, ontbreekt in vrijwel alle gevallen wetenschappelijk bewijs voor de heilzame werking. Wie echt iets aan een Aloë wil hebben, haalt ‘m in huis voor zijn esthetische schoonheid en krachtige uitstraling: vooral de wat grotere exemplaren zijn fantastische blikvangers.

Nice to know
In het Arabisch wordt Aloë ook wel ‘saber’ genoemd, ofwel ‘geduld’. Dat slaat niet alleen op het feit dat de plant vrij traag groeit, maar ook op de duurzaamheid van de plant: een goed verzorgde Aloë gaat generaties lang mee. Zo’n plant krijgt een naam, staat op familiefoto’s en wordt vanzelf onderwerp van (sterke) familieverhalen.

 

#2593

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl