Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/allium_sierui

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 23 september 2020

Allium of sierui: prachtige bolgewassen in verschillende kleuren en hoogtes.

  Allium of sierui

Nu nog tijd om ze te planten (november en december)

De allium is familie van onze alom gekende ui. Dit bolgewas wordt meer en meer toegepast in de hedendaagse tuin. Alleen is niet de lange bloei een troef maar de floristen maken daarna gebruik van de uitgebloeide zaaddozen om bloemstukken mee op te fleuren. Ze komen voor in verschillende maten, vormen en kleuren. Je kan ze planten vanaf oktober tot en met december.
Meestal bloeien ze in de maanden mei, juni en juli en zijn dus zeer geschikt om bij opentuindagen te gebruiken. Je moet ze maar één maal planten en de bollen mogen blijven zitten.
Let wel op dat ze op een droge en zonnige plaats geplant worden. Hieronder worden enkel soorten besproken die u volgend jaar in onze tuin kan bezichtigen tijdens de open tuindagen. Plant allium altijd tweemaal zo diep als de hoogte van de bol en plant ze niet te dicht op elkaar.

Allium Hair
Zoals de naam doet vermoedenis dit wel een hele speciale soort.
Zeker de moeite waard om eens mee uit te pakken.
Ongeveer 60 cm hoog en uiterst geschikt om in boeketten te verwerken. Dit wonder van de natuur is nu ook verkrijgbaar voor de consument.

 

Allium schubertii
Deze allium wordt 40 cm hoog en bloeit in juni-juli. De bloemen die violet roze zijn hebben een doorsnee van 25 cm en meer. Zeer goed te gebruiken als droogbloem.


 

Allium sphaerocephalon
Ook wel trommelstokjes genoemd. Mooie soort met paarsrode eivormige bloemen die bloeien in juni - juli. Bloembol voor verwildering, plant ze altijd in groepjes van 20 a 25 stuks. Uitstekend om te drogen en in droogboeketten te verwerken.

 

Allium giganteum
De reus onder de alliums die gemakkelijk 150 à 180 cm hoog wordt. Toegepast in een grote groep is dit een waar spektakel. Bloei valt in juni-juli

Plantdiepte 15 à 20 cm en zeker 15 cm uit elkaar

Allium ambassador
Lila-roze bloei, 100cm hoog bloei in  juni - juli
Het blad van deze allium blijft aantrekkelijk tijdens de bloei.
Combineer allium's met vaste planten

 

#810

Auteur: Dirk De Coster
www.denbosrand.be