Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/accoya_hout_duurzaam_rotvrij_hout

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 27 februari 2021

Accoya hout – duurzaam duurzamer duurzaamst

Ik werd er laatst op gewezen dat er naast de vermelde houtsoorten in een VORIG ARTIKEL ook nog zoiets bestond als de verduurzamingstechniek – Accoya. Het is altijd interessant te gaan lezen en leren over dergelijke zaken éénmaal ze in jouw werkveld terecht komen. De correcte term voor deze duurzame behandeling is acetyleren.

Accoya hout – duurzaam duurzamer duurzaamstAcetyleren is het proces waarbij de eigenschappen van het gebruikte hout veranderen door de toevoeging van een grote hoeveelheid azijn, de sterk geconcentreerde versie dan wel. Hout bevat hydroxyl, een natuurlijke atoomgroep die verantwoordelijk is voor het krimpen en uitzetten van houtvezels onder invloed van vocht. Door het acetylatieproces worden deze groepen vervangen door acetyl- groepen waardoor het hout duurzamer wordt. Eénmaal het hout na het proces is gedroogd zal het nog heel moeilijk water opnemen en een pak minder hars bevatten waardoor het ‘leefgedrag van hout’ tot minstens 75% afneemt en je het gemakkelijker kan verven.

Dit proces in combinatie met het hout van Pinus radiata, een snelgroeiende grenenhout- leverancier uit Chili en Nieuw-Zeeland, zorgt voor de duurzaamste houtsoort ter wereld met een levensgarantie van 50 jaar of ongeveer de helft indien het hout regelmatig in aanraking komt met grondwater of met water in het algemeen.

Dit grenenhout krijgt na de specifieke behandeling tot in het hart een duurzaamheidsklasse I toegewezen terwijl dit origineel IV tot V is. Met een maximale duurzaamheidsklasse is Accoya hout een ecologisch belangrijk tegengewicht voor het nog steeds heel veel gebruikte tropisch hardhout uit dezelfde klasse. De weg naar de oorsprong van de traaggroeiende tropische hardhoutsoorten is lang en belastend voor zowel mens als milieu.

Mozesbrug accoya Halsteren
De mozesbrug in Halsteren (Nederland), volledig gemaakt in geacetyleerde grenen!

De uitmuntende levensduur van dit behandelde snelgroeiend grenenhout zorgt op lange termijn voor minder consumptie daar het theoretisch weinig of niet vervangen hoeft te worden. Het hout vraagt ook veel minder onderhoud -een verf of transparante lak behandeling gaat 3 à 4 maal langer mee- en heeft bovendien een optimaal thermische isolatievermogen waardoor het verbruik van energie na het aanbrengen van bijvoorbeeld een Accoya gevelbekleding aanzienlijk afneemt.

Dit hout wordt de toekomst voor allerhande duurzame constructies zoals bruggen, wandelpaden, houten pergola’s maar ook raamkozijnen en deuren in Accoya winnen de strijd met aluminium en PVC op vele vlakken.

Accoya hout duurzaam rotvrij houtAccoyahout staat garant voor hout afkomstig uit duurzaam en ecologisch bosbeheer. Het heeft een extreem lange levensduur en is niet vatbaar voor houtaantasting door insecten, schimmels en UV-stralen. Accoya kent dus nauwelijks of geen vergrijzing en is bovendien 100% rotbestendig.
Het is zachthout met de gekende voordelen van hardhout zonder de nadelen erbij te nemen. Het is lichter, beter bewerkbaar en ook verlijmen en de bevestiging met schroeven verloopt probleemloos. Licht hout met dergelijke kwaliteiten leent zich uitstekend voor het bouwen van uitdagende constructies allerhande. Roestvaste (RVS) verbindingen en schroeven worden steeds aangeraden dit in verband met de zuurtegraad.

Accoya hout, tot in de kern beschermd op een gifvrije wijze zonder bestrijdingsmiddelen, is 100% recycleerbaar en perfect voor allerhande buitentoepassingen zonder dat er schadelijke stoffen in het milieu vrij komen, interessant toch?

#5035

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p