Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/aardperen_bereiden

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 18 februari 2020

Recepten voor het bereiden van aardperen.

Aardpeerbereidingen

Verschillende eenvoudige manieren om aardperen klaar te maken:

1.Vertrekkende van rauwe aardperen
De aardperen spoelen.
Afborstelen met een fijnmazig metalen sponsje onder stromend water.
In schijfjes snijden.
Rauw bakken in hete olijfolie tot ze een kleurtje krijgen. Deksel op de pan zetten en het vuur lager zetten.
Nog eventjes op het vuur laten dan goed kruiden met peper en zout en eventueel een beetje foelie zuinig toevoegen.
Dit is in feite een basisgerecht van hieruit kan men vertrekken voor de volgende gerecht:

1B. Aardperen in witte saus
Geraspte kaas toevoegen; onder een hete grill plaatsen en er gratin van maken.
Men kan aan het basisrecept een witte saus toevoegen (bechamel).


Afborstelen met een fijnmazig metalen sponsje.

2. Afgekookte aardpeerbereiding
Aardperen spoelen.
Fijn schillen.
Koken in gezouten water. (Zeer goed opletten: aardperen mogen niet te plat koken).
Laten uitlekken.
Volledig bakken in hete olijfolie.
Van zodra de aardperen een kleurtje krijgen een beetje boter toevoegen.
Fijngehakte stukjes sjalot en knoflook toevoegen. Nog eventjes alles op het vuur laten staan.
Goed kruiden met peper en zout. Vers gehakte tuinkruiden toevoegen naar wens.

3.Klaarmaken in de room
Aardperen goed spoelen en afborstelen.
De schil ongeroerd laten.
In schijfjes snijden.
In een kookpan doen.
Overgieten met room tot ze half bedekt zijn.
Kruiden met peper en zout.
Gedurende 5 à 10 min. zacht laten sudderen.

4.Rauw met een vinaigrette
Spoelen
Schil verwijderen en afborstelen met sponsje.
Raspen met groenterasp.
Overgieten met een goede vinaigrette en zo opdienen.

5.Chips
Spoelen en schillen.
Snijden in fijne schijfjes.
Bakken in heet frituurvet.
Bestrooien met peper en zout of paprika of curry.
Opdienen in een bordje.

#1286

Auteur: Rita de Clercq