Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/aanplanting_met_hagen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 24 september 2021

Haagplanten aanplanten en verzorgen

DCM Vivimus® UniverseelWanneer u een plant koopt, staat die ofwel in een pot met een ideaal plantsubstraat, ofwel komt ze uit een perceel met een ideale grondstructuur en bemesting. Hoe dan ook is het voor een plant een bruuske overgang wanneer ze plots in (arme) tuingrond wordt geplant.
Dit zorgt al snel voor stress en bijhorende groeistilstand.

Door DCM Vivimus® Universeel in de plantput te mengen krijgt de tuingrond een betere structuur en zal de plant vlotter en sneller inwortelen. Zo zal een lichte zandgrond beter waterophoudend worden en zal een zwaardere (klei)grond een luchtigere structuur krijgen.
Een plant die sneller inwortelt is minder gevoelig voor droogte en zal mooier doorgroeien.

DCM Vivimus® UniverseelWaarom geen gewone potgrond of bodemverbeteraar gebruiken?

DCM Vivimus® bevat niet enkele hoogwaardige veensoorten maar ook verschillende grondstoffen die heel langzaam verteren in de grond.

Waar een gewone potgrond of bodemverbeteraar na een jaar al voor een groot deel verteerd is in de grond, zal DCM Vivimus® gedurende langere tijd zorgen voor een goede kruimelstructuur in de omgeving van de wortels.
Bovendien bevat DCM Vivimus® ook een waaier aan grondstoffen die het actieve bodemleven stimuleren, waardoor een vruchtbare bodem ontstaat en planten gezond kunnen groeien.

 

Deze foto toont het verschil aan:

snellere inworteling en voor geslaagde aanplanting van sierheesters, hagen, buxus, bomen, bloemen, ...

Op deze foto ziet u haagbeuk (Carpinus betulus), links met DCM Vivimus®, rechts zonder.

De foto werd enomen 3 maanden na het planten.

DCM Vivimus® Universeel

Haagplanten geven structuur

Hagen zorgen op natuurlijke wijze in elk seizoen voor meer structuur in een tuin. Met hagen kan u niet alleen beschutting bieden tegen wind of inkijk, ze laten zelfs toe heuse kamers in uw tuin te creëren, elk met een eigen sfeer.

haagplanten aanplanten en bemesten

Daar een haag bepalend is in uw tuin, is het van belang dat ze er seizoen na seizoen mooi bij staat. Om een te losse groei of gaten in de haag te voorkomen is het noodzakelijk een haag minimaal 1x, maar best 2x per jaar te bemesten.
Op die manier blijft een haag compact en voldoende dicht. Om uw hagen optimaal te verzorgen, ontwikkelde DCM de Organische Meststof voor Hagen, Taxus en Coniferen.
Deze meststof in de vorm van MINIGRAN®-korreltjes heeft een zachte werking en een speciale samenstelling met kalium en magnesium voor een rustige, evenwichtige groei en sterke, gezonde planten.

Het nut van bladvoeding:
Wanneer hagen ondanks extra bemesting niet willen groeien of gele bladeren krijgen is er vaak iets mis met de opname van de voedingselementen via de wortels. Dit kan een gevolg zijn van te compacte grond of een onaangepaste zuurtegraad. Een handig en doeltreffend product om hier een mouw aan te passen is DCM Bladvoeding Olega® Groen.
Deze complete bladvoeding voorkomt gebreksziekten en verhelpt ijzergebrek. Omdat ze gesproeid kan worden op het blad, is ze direct opneembaar voor een snel en effi ciënt groeneffect.

Natte voeten: het probleem met taxus

Wanneer taxus in te natte grond geplant wordt, ziet u vaak dat de planten eerst bruin verkleuren en daarna afsterven. Ook andere planten, zoals beuk en buxus, zijn hier gevoelig aan. Daarom is het van belang om van bij de aanplant de bodem voldoende luchtig te maken.

DCM Vulkanische Lavakorrels zijn fi jne korrels afkomstig van een natuurlijk gesteente ideaal om de inworteling van uw planten te vergemakkelijken in zware of compacte grond. Ze brengen meer poriën in de bodem en verbeteren zo de water- en luchthuishouding. Dankzij hun harde structuur behouden deze korrels in tegenstelling tot zand hun porositeit gedurende jaren.

#3923

Bron: DCM
www.dcm-info.be