Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/8_weetjes_over_prei

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 21 september 2021

Prei: 8 weetjes

Gezonde voeding
100 gr verse prei bevat 10 mg vitamine C, 18 microgram vitamine A, 0.09 mg vitamine B1, veel vezelstoffen en is een bron van kalium. Pittig detail: de meeste mineraalzouten bevinden zich in het groene bladergedeelte. Geen reden dus om louter de witte stengel te gebruiken bij bereidingen!

Bundelt je krachten
Geen grammetje vet en een rijke aanwezigheid van vezels, maken dat prei thuishoort in elk dieet dat zorgt voor een goed en gezond lichaamsgewicht en toch veel goede voedingsbestanddelen meegeeft. Sterk de winter door, in optima forma klaar voor de lente!

Grandioos in de keuken
Zoals altijd bij wordt deze vollegrondgroente met zorg geteeld, zolang mogelijk op het veld gehouden om dan oogstvers, het oog van de vele klanten te bekoren. Een verse preibundel kenmerkt zich door een dichte bladvorming, fris loof, geen schade of geelverkleuring. prei wordt met ingekorte wortels verkocht. Ze worden in bundels aangeboden die op basis van kwaliteit en diameter van de stengel worden geselecteerd.

 

Grondige groente
Zoals altijd bij wordt deze vollegrondgroente met zorg geteeld, zolang mogelijk op het veld gehouden om dan oogstvers, het oog van de vele klanten te bekoren. Een verse preibundel kenmerkt zich door een dichte bladvorming, fris loof, geen schade of geelverkleuring. prei wordt met ingekorte wortels verkocht. Ze worden in bundels aangeboden die op basis van kwaliteit en diameter van de stengel worden geselecteerd.

Beschikbaarheid
Prei is populair. Dankzij de uitstekende kwaliteit van prei, dankzij de bijna constante aanlevering van prei op de versmarkt, dankzij een betaalbare prijs voor een prachtig product, dankzij de enorme culinaire mogelijkheden en een oneindig aantal combinaties. Bij prei maakt men onderscheid tussen: zomerprei (april - augustus op de markt), herfstprei (september - november aangeboden) en winterprei die ons tot april gezelschap houdt. De witte stengel van prei groeit in de volle grond, alleen het deel dat er uit steekt, wordt groen dankzij het proces van fotosynthese.

Prei stoven
Met prei kun je veel kanten op in de keuken. En dankzij het laag caloriegehalte hoeven we niet op 100gr te kijken. Prei kan zowel rauw als gekookt gegeten worden en is vaak basisbestanddeel van soep of stoofpotjes. Maar meer kan ook:gegratineerd met bijvoorbeeld ham, als bedje voor de lekkerste vis, als extraatje in de wok... Zo treffen we bij de beroemd en beruchte Flemish Foodies een gerechtje met prei, zuur gemaakt op basis van bier en azijn in combinatie met gedroogde kuit. Prei maakt chefs onverwacht creatief...

Prei, geen groentje!


 
Prei is niet echt een 'groentje' als je de zaken in een historisch perspectief bekijkt. De groente, familie van ui en knoflook, werd reeds in het Oude Egypte graag gebruikt. Dankzij de ondoorgrondelijke wegen van de geschiedenis werd prei ook gegeerd door de Romeinen. En gezien deze legioenen tot in het verre Engeland (tot de provincie 'Brittannia') trokken, is het misschien niet zo verwonderlijk dat prei de nationale plant van... Wales geworden is. 
Aangezien de prei thuishoort in de familie van de 'Allicae', waartoe ook ui en knoflook horen, komt de zwavelverbinding 'allicine' voor in prei. Deze is verantwoordelijk voor de karakteristieke smaak en geur van de groente.
Recent onderzoek laat vermoeden dat allicine een natuurlijk antibioticum is, die gunstige effecten zou hebben bij MRSA-besmetting  (MRSA: Meticillinne-resistente Staphylococcus Aureus of informeel beter bekend als de ziekenhuisbacterie).

Prei praktisch
De houdbaarheid van prei is relatief lang op voorwaarde dat de groente koel bewaard wordt. Een temperatuur tussen 2°C en 5°C en een relatieve vochtigheidsgraad van 95% of meer wordt aanbevolen. In de groentebak van de koelkast kan prei zo'n kleine 2 weken zijn versheid behouden. Afgedekt met grond en vorstvrij blijft prei zelfs na 1 maand vers.
Prei vraagt wel een grondige wasbeurt gezien het gaat om een groente uit volle grond. Reinigen gaat het gemakkelijkst door de groente in de lengte te snijden, de buitenste bladeren (indien nodig) en verdroogde bladpunten weg te halen en onder stromend water te houden. Als je voor een bereiding toch van plan bent de prei fijn te snijden dan kun je dat evengoed voor het wassen doen. Op die manier verloopt het schoonmaken nog gemakkelijker.

#3387