Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/6_vijvertips_bij_warme_temperaturen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 januari 2021

6 vijvertips bij warme temperaturen

Waterbron vijver

Opgepast, hou het hoofd koel! Want er staan weer tropische temperaturen voor de deur. Schenk extra aandacht aan je huis- en tuindieren want ook zij houden van wat afkoeling. Vergeet daarbij niet je vijver en vissen een handje te helpen de hitte te overleven. Lees in dit artikel een aantal tips waar je moet opletten bij warm weer.

Vermijd zuurstoftekort
Vissen zwemmen op warme dagen vaak aan het wateroppervlak. Dit doen ze niet om extra eten te krijgen, wel om het zuurstoftekort uit het water te compenseren. Overdag zorgen de planten voor voldoende zuurstof, maar 's nachts verbruiken ze heel wat. Daarbij daalt het zuurstofgehalte door de hoge temperaturen waardoor er tegen de ochtend een tekort is voor de vissen. Extra beluchten van de vijver wordt daarom sterk aangeraden. Doe dit met een beluchtingspomp, waterval of fontein en verwijder overtollige zuurstofplanten. Door het creëren van beweging in het water, ontstaat er voldoende zuurstof voor de vissen.

Verwijder slib en vuil
De biologische afbraak van slib, bladeren en ander vuil door bacteriën vraagt heel wat zuurstofverbruik. Verwijder daarom tijdig het overtollig vuil van de bodem zodat het water niet troebel wordt. De vijver hierbij leegmaken is niet nodig! Gebruik een vijvernet of vijverstofzuiger om het meeste organisch afval weg te krijgen.

Voeg extra water toe
Het waterpeil kan op warme zomerdagen dalen door verdamping waardoor je zal moeten bijvullen. Ook wanneer het waterpeil niet daalt, kan het toevoegen van fris water geen kwaad. Het zorgt voor een daling in de watertemperatuur en brengt daarnaast extra zuurstof in de vijver. Gebruik hiervoor vers water van de kraan. Opgewarmd water bevat ongewenste bacteriën die schadelijk kunnen zijn.


Verwijder algen
Net zoals de zuurstofplanten en bodemvuil, gebruiken algen ook een groot deel van de zuurstof op. Verwijder daarom tijdig draad- en zweefalgen. Doe dit geleidelijk aan bij biologische vijvers. 

Voorzie schaduw
Wanneer de vijver volledig in de zon ligt en geen natuurlijke schaduw krijgt van struiken of bomen, creëer dan zelf een schaduwrijke plaats met een schaduwdoek of parasol. Want ook vissen kunnen verbranden! Denk hierbij voornamelijk aan Koi vissen, waarvan de schubben kunnen verbleken, verkleuren of zelfs opzwellen. Ook drijfplanten zoals waterlelies bieden voldoende schaduw op de bodem.

Als laatste: Check je vissen regelmatig
Warm water zorgt niet enkel voor een zuurstoftekort. Het is daarnaast de ideale plaats voor bacteriën, parasieten, wormen en virussen. Hou het gedrag van je vissen goed in de gaten. Let hierbij op het schuren, verstoppen of het gebrek aan eetlust.

#5779

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte